Субсидії в новому опалювальному сезоні: що змінилось у зв'язку з карантином

субсидія

Вже за декілька днів розпочнеться новий опалювальний сезон 2020-2021, і тим, хто самостійно не може сплатити рахунки за комунпослуги, держава надаватиме субсидію. 

Вже за декілька днів розпочнеться новий опалювальний сезон 2020-2021, і тим, хто самостійно не може сплатити рахунки за комунпослуги, держава надаватиме субсидію.

Однак цього року кошти закладені у проєкті бюджету зменшили. ІА Дивись.info з’ясовувала, як оформити субсидію в умовах карантину і хто на неї може розраховувати.

Менше грошей – менше субсидій

Українська влада розраховує на те, що українцям цієї зими знадобиться менше субсидій. Так, Кабінет Міністрів України заклав у проєкті Державного бюджету на 2021 рік видатки на субсидії суму 36,6 млрд грн. Це на 6,9% (на 2,7 млрд грн) менше, ніж у 2020 році (39,3 млрд грн).

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що зменшення видатків на житлові субсидії в проєкті Держбюджету на 2021 рік викликано падінням потреби людей. Як зазначив міністр, субсидії рахуються відповідно до можливостей громадян їх отримувати. Іншими словами – на субсидії заклали менше, бо українці їх уже не так потребують. З останніх новин – чергове зменшення витрат на житлові субсидії громадянам. Розпорядженням від 28 вересня уряд зменшив обсяг видатків на ці потреби ще на 756900 грн, які були передбачені Міністерству соціальної політики на 2020 рік у загальному фонді Державного бюджету.

Проте експерти сумніваються в тому, що українці стали менше потребувати державної підтримки. Причина в хитрих підрахунках, стверджує кандидат економічних наук Олександр Хмелевський: «До зменшення субсидій призводить також зростання мінімальної зарплати. Адже тим, хто не має доходів, влада нараховує віртуальні доходи в розмірі подвійної «мінімалки» і таким чином скорочує субсидії або взагалі їх позбавляє».

Які зміни відбулись з карантином

«Потребуючих отримати субсидії у Львові не зменшилось. Якщо у 2019 році, станом на 1 листопада, було 29156 домогосподарств, які отримували житлову субсидію, то вже сьогодні – 34 тисячі, –  розповідає головний спеціаліст відділу пільг соціальних допомог та компенсаційних виплат управління соцзахисту Львівської міської ради Галина Луць. – Можливо, більше людей звернулось в зв’язку з тим, що втратили роботу через карантин. Поки що не бачу тенденції до зменшення. Ймовірно, коли ми будемо брати інформацію в податковій про доходи, то тоді щось зміниться».

Ситуація з коронавірусом вплинула також і на розрахунок субсидій. Так на травень було заплановано нововведення – базову плату за житлово-комунальні послуги повинні були підняти з 15 до 20 відсотків. Якщо простіше, люди в яких комуналка з’їдає 15-20% сукупного доходу, більше не зможуть претендувати на субсидії. Однак у зв’язку з карантином впровадження цього нововведення відтермінували. Тому, каже Луць, у жовтні розрахунок здійснюватимуть з урахуванням старої базової норми – 15%.

Через карантин у зв’язку з коронавірусом одержувачам житлових субсидій виплатять додаткову компенсацію на оплату комунальних послуг (середній розмір доплати від держави становить 300 гривень).

«Соціальні нормативи використання електроенергії, газу та води на період карантину збільшені на 50 відсотків. Наприклад, якщо на одну особу належить соціальна норма електроенергії 70 кіловат, відповідно, 105 кіловат, тобто плюс 50 відсотків. Якщо на холодну воду 2 куби, то до розрахунку тепер береться вартість 3 кубів. Тобто якщо порахувати соціальні норми на всі пункти (квартплата, опалення, газ , вода, світло), то замість 200 гривень субсидії на літній період, нормативи вже будуть 300 гривень», – пояснює пані Галина.

Тим людям, які вже отримують субсидії з початку опалювального періоду, в жовтні обіцяють здійснити автоматичний розрахунок на наступний опалювальний період.

«У жовтні розпочинається опалювальний період, і ми будемо здійснювати розрахунок. Доходи будуть брати за І-ІІ квартал 2020 року. І, відповідно, оскільки з березня ввели карантин і багато людей втратили роботу, то є така зміна - для тих людей, які втратили роботу в період карантину і зареєструвалися в центрі зайнятості як безробітні - в розрахунок житлової субсидії буде братись лише виплата з безробіття (без врахування заробітної плати, яка була до реєстрації в центрі зайнятості). Тобто якщо в січні-лютому були якісь навіть великі суми і великі заробітки, їх враховувати не будуть», – каже Галина Луць.

Також дещо лояльніше будуть ставитися до боргів за комунальні послуги. Якщо раніше за понад місяць протерміновану оплату за ЖКП могли позбавити виплат, то зараз навіть три місяці – в межах дозволеного.

Що потрібно, аби отримати субсидію

Ті, хто вперше звертатиметься по субсидію, повинні подати заяви і декларації на отримання субсидії. Зараз це можна зробити або в електронному форматі, або поштою, щоб зменшити контакт.

Аби отримати субсидію, треба мати такі документи: 

  • Паспорт або документ, що посвідчує особу громадянина, який подає заяву;
  • Декларацію про доходи та майновий стан всіх зареєстрованих та членів їхніх сімей, які зареєстровані за іншою адресою (бланк декларації надається спеціалістами відділу субсидій);
  • Довідки про доходи всіх працездатних осіб родини;
  • Трудову книжку (для членів сім'ї, які не працюють);
  • Ідентифікаційний номер;
  • Розрахункові книжки за комунальні послуги, електроенергію та теплопостачання.

Кому субсидію не перепризначать автоматично

Якщо споживачеві була призначена субсидія і у його доходах та майновому стані нічого не змінилося, її перерахують автоматично. Однак є винятки:

  • У складі сім'ї є повнолітні, які, за даними Пенсійного фонду, не мають доходів, їхній дохід менше мінімальної зарплати, сплатили ЄСВ нижче мінімального рівня протягом трьох місяців (крім студентів, безробітних та одержувачів соціальних пенсій);
  • У складі сім'ї є тимчасово переміщені особи;
  • Кількість тих, хто проживає, більша, ніж зареєстрованих.

Чому можуть відмовити у субсидії

До типових випадків відмови належать такі:

  • опалювальна площа квартири становить понад 120 кв. м, а житлового будинку – понад 200 кв. м (крім дитбудинків сімейного типу, багатодітних сімей, сімей, де є троє і більше дітей);
  • у власності когось із членів сім'ї є транспортний засіб, випущений менше п'яти років тому (крім отриманих безкоштовно);
  • у родині є повнолітні безробітні, одержувачі доходу менше мінімальної зарплатні, які не сплачують єдиний соціальний внесок (крім студентів і одержувачів соцпенсії);
  • покупка на суму понад 50 тис. грн (крім лікування) кимось із зареєстрованих членів сім'ї протягом року перед зверненням за субсидією;
  • борг з оплати ЖКП більше трьох місяців, сума якого перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів;
  • у складі сім'ї є особа, яка ухиляється від сплати аліментів протягом понад трьох місяців.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: