Депутати пропонують змінити ставки акцизу на автогаз і бензин

АЗС
Фото ілюстративне

Депутати пропонують внести зміни до Податкового кодексу, а саме збільшити ставку акцизу на автогаз і зменшити на бензин.

Відповідний законопроєкт №4098-2 вже в Раді, повідомляє Enkorr.

Проєкт закону, текст якого є в розпорядженні enkorr, пропонує зменшити акциз на бензин з €213,50 до €169,5 за 1000 л і підвищити акциз на ЗВГ з €52 до €124,50 за 1000 л. При цьому акциз на дизельне пальне залишити та поточному рівні — €139,5/1000 л.

За розрахунками «Консалтингової групи А-95», прийняття запропонованих ставок акцизу здешевить бензин А-95 на 1,74 грн/л і призведе до одночасного подорожчання газу на 2,9 грн/л.

За середніми ціниами на кінець вересня 2020 року співвідношення складе 21,21 грн/л на бензин проти 14,90 грн/л на газ.

Як зазначає видання, це вже четвертий зареєстрований з початку вересня законопроєкт, який покликаний змінити ставки акцизів на паливо.

Зокрема, один з законопроєктів пропонує уніфікувати акциз на бензин, автогаз і ДП на рівні € 139,5 за 1000 л. Цю ініціативу лобіюють українські НПЗ «Укртатнафта» і «Укргазвидобування».

Підтримує проєкт і Нафтогазова асоціація України, яка об'єднує найбільші мережі АЗС.

Нагадаємо, про необхідність перегляду ставок акцизу раніше заявили в «Консалтинговій групі А-95». Експерти зазначають, що якщо сьогодні акциз на газ становить 24,4% від акцизу на бензин, то для вирішення завдання збалансованого нафтопродуктозабезпечення це співвідношення має бути не менше 70-75%. При цьому акцизний податок на дизпальне можна залишити на поточному рівні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: