Нацбанк назвав умови для масової доступної іпотеки

іпотека
Фото ілюстративне

Що стримує масову іпотеку в Україні та як її налагодити – про це говорили під час круглого столу, присвяченого перспективам іпотечного кредитування.

Як повідомляє пресслужба НБУ, на сьогодні дуже мало банків працюють на цьому ринку: лише 7 установ сконцентрували 97% обсягів нової іпотеки.

Три четверті нових іпотечних кредитів – кредити на придбання житла на вторинному ринку, з первинним ринком банки працюють не так охоче. Водночас значна кількість банків, які раніше займались іпотекою, зараз взагалі не виходять на ринок. Усе це – через високі ризики.

Щоб пришвидшити появу в Україні масової доступної іпотеки, у першу чергу потрібно навести лад на ринку первинної нерухомості, зокрема в частині прозорості забудовників, а також врегулювати процес фінансування будівництв.

Єдиний ефективний механізм інвестування має гарантувати отримання інвестором готового житла, або ж повернення коштів. Враховуючи, що забудовники, так само як банки акумулюють значні обсяги коштів населення, до них мають бути встановлені так само жорсткі вимоги, які б забезпечили їх надійність.

Попит є важливою складовою якого є ціна кредиту. На початок року середня ставка за іпотекою була 19%, зараз вона складає близько 13%.

. При посиленні прозорості ринку нерухомості, зниження ризиків для кредиторів, а також подальшого зниження вартості іпотеки в Україні стане можливим масове доступне іпотечне кредитування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: