Криза: на чому економлять українці під час пандемії

безробітні жінки

У зв'язку з карантином, упровадженим через пандемію коронавірусної хвороби COVID-19, більшість зазнали браку коштів на звичні до цього витрати. Відтак, у трійці речей, на яких українці найчастіше економили, опинились дорогі речі, відпустки та, навіть, їжа.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) спільно з Мюнхенським дослідницьким центром ifo Institute.

Отже, в регіонах, де провадить свою діяльність ЄБРР, під час пандемії коронавірусу кількість випадків втрати робочих місць і закриття бізнесу набагато більша, ніж під час глобальної фінансової кризи 2008-2009 рр.

Результати ґрунтуються на опитуванні майже 40 тисяч осіб у серпні 2020 року. ЄБРР порівняв наслідки пандемії у вісьмох країнах – Білорусі, Єгипті, Греції, Угорщині, Польщі, Сербії, Туреччини та Україні.

Опитування засвідчило, що 67,5% українців скаржаться на погіршення фінансового стану їхніх сімей через кризу (ситуація гірша тільки в Єгипті – там таких 78,3%). При цьому 41% задоволені тим, як влада бореться з пандемією.

Окрім цього, 15,9 опитаних українців втратили роботу, а 22,4% – довелося піти у відпустку.

Читайте також: За час карантину значно зріс рівень безробіття, – Держстат 

Також відомо, що 10,7% – відправили в тимчасову відпустку без збереження зарплати;
чверть учасників опитування влаштувалися на іншу роботу.

А 26,6% довелося закрити сімейний бізнес. І лише в роботі 13,7% респондентів нічого не змінилося.

Стосовно економії, то найбільше українці почали економити на дорогих речах. Йдеться про витрати на прикраси, техніку тощо. Зокрема, це стосується 45,2% опитаних.

На другому місці — відпочинок. Саме 31,2% українців зізнались, що через непередбачувану ситуацію із карантином вони змушені відкласти мрії про поїздку за кордон або ж просто піти у відпустку на невизначений термін.

Трійку замикає економія на продуктах харчування. 26,2% респондентів відповіди, що зараз не витрачають стільки коштів на їжу, як до пандемії.

Українці економлять також на алкоголі (24,9%), кумальних платежах (20,7%), поїзках власним авто (16,8%) та волонтерстві, себто надання фінансової допомоги тим, хто цього потребує у суспільстві (16,8%).

Щоцікаво, більшість, а саме 12,1% не змогли погасити кредит одразу.

Окрім цього, 8,7% українців економлять на ліках, а 6,6% респондентів покинули університати та інші заклади освіти через неспроможність оплачувати навчання.

5,4% — відмовились від сплати податків, а також 4,6% — від'єднались від кабельного телебачення та телефону

Натомість 3,4% скасували страховку та 2,7% не змогли сплатити іпотеку..

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: