У 2020 році Україна скоротила транзит газу

газопровід
Фото ілюстративне

За перші 9 місяців 2020 року Оператор ГТС України прокачав 39,5 млрд кубометрів газу, що на 40% менше, ніж за цей же період 2019 року (65,4 млрд кубометрів).

Про це повідомляє пресслужба компанії.

Зазначено, що ключова причина скорочення обсягів транзиту — запуск нових газопроводів в обхід України, по яких російський газ транспортується в Європу. Відповідно, це вплинуло на контрактні обсяги замовлення послуг у Оператора ГТС України.

За даними пресслужби, з початку року російський «Газпром» повністю розраховується за весь обсяг заброньованих потужностей, з яких використовує лише 81%.

Як зазначається, у західному напрямку було прокачано 36,8 млрд кубометрів газу (-40%). Зокрема, до Польщі — 2,9 млрд кубометрів, до Словаччини — 27,1 млрд кубометрів, Угорщини – 6,8 млрд кубів.

У свою чергу в південному напрямку транзит склав 2,6 млрд кубометрів (-76%). З них 2,05 млрд кубометрів — в Молдову і 0,54 млрд кубометрів — в Румунію.

«Падіння транзиту за цим маршрутом пов’язане із запуском в січні 2020 року «Турецького потоку», по якому газ доставляється з Росії в Туреччину, а звідти в країни Балканського півострова», — йдеться в повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: