Влада провалила реформу будівельної галузі у державі

122803

Колонка Андрія Бережницького, кандидата у депутати номер один до Львівської міської ради по виборчому округу номер п‘ять у Франківському районі міста Львова

Попри ситуацію із коронавірусом, ми не можемо забувати про розвиток та залучення інвестицій. Вважаю скандалом і провалом те, що зараз відбувається у будівельній галузі. Експерти та фахівці знають, що з березня 2020 року в нас ліквідована Державна архітектурно-будівельна інспекція, а натомість мали бути створені дві служби – Державна інспекція містобудування (ДІМ) та Державна сервісна служба містобудування. За фатом, станом на кінець вересня ні ДІМ, ні ДССМ у Львівській області так і не запрацювали.

Ліквідована ДАБІ безконтрольно і не вмотивовано надалі видає дозволи на будівництво, але з 16 березня нинішнього року не має права проводити перевірки. І шкода тих працівників, серед яких багато професіоналів,  які знають, що зарплати їм запланували лише до 1 жовтня , у нову службу їх не візьмуть, і вони формально ще видають всі види дозволів на будівництво, окрім СС3.

Розпущена в зв’язку із ліквідацією ДАБІ комісія з видачі ліцензій на будівельну діяльність, 6 місяців як не видаються будівельні ліцензії для новостворених підприємств. Оголошене урядом бажання видавати професійні сертифікати уповноваженим фахівцям  (виконробам та інженерам-консультантам) нівелюється ситуацією із COVID-19. Як тут навчання та здачу іспитів організуєш?

За фактом, за діючої влади держава більше ніж на 6 місяців втратила ефективний контроль за будівельною сферою, не здійснює своїх функцій з видачі ліцензій, а проголошена децентралізація цього процесу залишилася на папері, всі промислові та важливі об’єкти типу СС3 йдуть виключно через столицю. А скільки було надій та піару!???

Як тут не згадати, що часів уряду Юлії Тимошенко дозволом на будівництво об’єкту чи здачі в експлуатацію була «декларація» про наміри будувати чи здавати в експлуатацію. Ця система була найбільш прозора, ліберальна та  антикорупційна в світі. Протрималася стільки, скільки був уряд Юлії Володимирівни, а потім наступники знову повернулися до корупційних схем, які і на сьогодні актуальні.

* Вибори-2020

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: