В Україні, ймовірно, подорожчає хліб

хліб

Через підвищення цін на пшеницю, цукор і соняшникову олію в Україні подорожчає хліб. Зокрема, у Всеукраїнській асоціації пекарів прогнозують зростання до 40%.

Про це заявив президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса в ефірі каналу «Україна 24».

Однак є багато суперечливих моментів.

«Потрібно розподілити український хліб на дві частини. Насамперед, це хліб, який виробляється на промислових хлібокомбінатах, які залишилися нам у спадок ще від Радянського Союзу. Йдеться про соціальні сорти хліба — український чорний або батон. Там близько 40% складає зерно.

Якщо взяти в цілому виробництво хліба в Україні, ситуація трохи інша. В СРСР хліб в основному виготовлявся на великих промислових комбінатах, і, відповідно, основне споживання було розраховане на 100 кг (на рік – ред.) на одну людину. За останні 20 років ситуація кардинально змінилася. Ще у 2000 році українці споживали близько 50 кг хліба на людину, а зараз ми споживаємо близько 25», — сказав він.

Експерт пояснив, чому знижується споживання хліба і що буде, якщо він ще подорожчає.

«Люди переходять від масового споживання хліба до інших продуктів. Є зміна у звичках споживання. Другий фактор — розмаїття вибору. На українському ринку за останні 15 років з’явилася величезна кількість невеликих пекарень, які дають альтернативу. І після того, як був лібералізований ринок хліба, відстежити ціни і в маленьких пекарнях, і в супермаркетах, які займаються своєю випічкою, і там, де є прогнозоване велике виробництво, дуже складно.

Говорити про те, що спонтанно ціна зросте на 40%, не можна. Ціна на пшеницю зростає з початку року, і пов’язано це з цілою низкою чинників. Ціна на зерно є стабільно високою, починаючи з березня. Чому пекарі досі не адаптувалися, я не розумію. Зараз хліб «український» коштує близько 25 грн за кг. Якщо підняти ціну до 40 грн, українці ще менше будуть його купувати.

Тому говорити про те, що ціни зростуть на 40%, передчасно. Якщо зростання і буде, то в розумних межах: 5-10%, не більше», — сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: