Польща оштрафувала «Газпром» у справі про «Північний потік-2»

gazprom_ru_id23025_650x410_5_650x410_1_650x410_2_650x410
Фото: газопровід "Північний потік" (gazprom.ru)

Польське Управління із захисту конкуренції і споживачів (UOKiK) оштрафувало російську компанію «Газпром» на 29 мільярдів злотих (понад 6 млрд євро) через відсутність співпраці в ході антимонопольного розслідування щодо будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Про це йдеться у заяві на сайті регулятора.

Згідно із рішенням, ще п’ять інших компаній оштрафовані на понад 234 млн. злотих. Всі вони брали участь у будівництві трубопроводу.

«Відповідно до рішення президента Управління у справах конкуренції та захисту споживачів, суб’єкти господарювання зобов’язані розірвати контракти, укладені на фінансування газопроводу Nord Stream 2», – йдеться у заяві.

У справі окрім російського «Газпрому» проходили французька Engie Energy (країна реєстрації: Швейцарія), німецька Uniper, австрійська OMV, голландсько-британська Shell та німецька Wintershall (останні чотири компанії зареєстровані в Нідерландах).

«Провадження, проведене польським антимонопольним відомством, показало, що в 2017 році, незважаючи на відсутність згоди на створення спільного підприємства, 6 компаній (учасників консорціуму «Північний потік-1») уклали низку угод щодо фінансування NS2, що, в свою чергу, підтвердило їх важливу та необхідну роль у всьому проєкті. Угоди, укладені між учасниками, стосувалися як фінансування, так і багатьох прав, наприклад, можливості втручання в діяльність NS2», – йдеться у заяві.

Нагадаємо, у серпні UOKiK оштрафувало «Газпром» на 213 мільйонів злотих (понад 48 млн євро) через відсутність співпраці в ході антимонопольного розслідування. «Газпром» оскаржив це рішення в суді.

На початку 2020 року UOKiK звернувся до «Газпрому» з вимогою надати документи, що мають відношення до справи.

Йшлося про контракти, укладені дочірньою компанією «Газпрому» з іншими компаніями, які фінансують будівництво «Північного потоку-2».

У польському відомстві зазначили, що «Газпром» кілька разів відмовлявся надавати документи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: