Світовий банк назвав наслідки підвищення мінімальної зарплати в Україні

гроші6
Фото ілюстративне

Ініціатива уряду України щодо збільшення мінімальної заробітної плати у 2021 році може привести до збільшення бюджетного дефіциту до більш ніж 6,0% від ВВП.

Про це йдеться в прогнозі Світового банку.

Крім того, підвищення мінімальної зарплати призведе до зростання загальних потреб у фінансуванні до більш, ніж 13% від ВВП.

Як наголошується в прогнозі, макрофіскальні ризики для України пов’язані з істотними потребами у фінансуванні, при цьому потреби у виплаті держборгу оцінюються в розмірі понад 7% від ВВП у 2021 і 2022 роках.

При цьому Україна, як і раніше, розраховує залучити 2,9 млрд доларів у вигляді додаткового офіційного фінансування (від МВФ, СБ та ЄС) у частину року, що залишилася. Якщо ці кошти затримаються, уряду доведеться обмежити витрати або запозичити більше всередині країни.

«Фінансові ризики залишаться високими в середньостроковій перспективі. Таким чином, стримування тиску на поточні витрати необхідно для підтримки бюджетного дефіциту на більш стійкому рівні, а також для закріплення інфляційних очікувань. Підвищення заробітної плати в державному секторі також має відповідати реалізації більш широких реформ у сфері охорони здоров’я та освіти і відповідати зростанню продуктивності праці», – йдеться в документі.

В умовах ринкової економіки держава не може встановлювати ціни на продукти харчування, але збільшує мінімальну заробітну плату, щоб у громадян зросли доходи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: