Як українці ставляться до Росії, - опитування

1501253084-9826
Фото ілюстративне, з вільних джерел

За останні місяці 2020 року, зокрема, в серпні-вересні, ставлення українців до Росії погіршилося. Натомість ставлення росіян до України дещо покращилося – наразі вдруге за історію спостережень росіяни краще ставляться до України, ніж українці до Росії.

Про це свідчать результати опитувань Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 12-16 вересня, і російської недержавної дослідницької організації «Левада-Центр», проведеного 20-26 серпня

«За весь період спостережень (крім вересня 2019) українці краще ставилися до Росії, ніж росіяни до України.

У серпні-вересні 2020 року ставлення українців до Росії знов погіршилося, а ставлення росіян до України дещо покращилося і другий раз за історію спостережень росіяни краще ставляться до України, ніж українці до Росії (але різниця мінімальна)», - йдеться у повідомленні.

Соціологи зазначають, що саме це опитування не є повністю еквівалентними, бо в Росії дослідження проводилося методом особистого інтерв’ю, а в Україні – методом телефонного опитування.

Так, в Україні у вересні нинішнього року «добре або дуже добре» ставились до Росії 42% українців, позаяк «погано або дуже погано» теж 42%, 16% — «не визначилися».

Натомість, у Росії «добре або дуже добре» ставилися до України 48% населення, «погано або дуже поган»о – 43%, а з-поміж них — 9% «не визначилися».

Окрім цього, підкреслюють соціологи, ставлення до Росії залежить також від регіону, де мешкають респонденти. Виходить, що найпозитивніше оцінюють ставлення до РФ на Сході України. Це 56%. Далі йде Південь (52%), Центр (38%) і, врешті, Захід (30%).

До слова, якраз ті, хто неприязно оцінює Росію, проживають на Західній Україні.

За словами гендиректора КМІС Володимира Паніотто, соціологи час від часу запитують не тільки про ставлення до Росії, а також окремо про ставлення до росіян і до керівництва Росії. Він відзначив, що і в Україні, і в Росії позитивне ставлення до держави зумовлене, перш за все, позитивним ставленням до населення.

Довідка

Дослідження КМІСу тривало з 12 до 16 вересня. Методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера на основі випадкової вибірки мобільних номерів опитали 2000 мешканців від 18 років і старше по всій території України, за винятком анексованого Криму і окупованого Донбасу.   

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,2% для показників близьких до 50%, 2,1%  – для показників близьких до 25%, 1,4% – для показників близьких до 10%.

«Левада-центр» проводив опитування 20-26 серпня методом особистого інтерв’ю серед 1601 жителя Росії у віці 18 років і старше.

Статистична похибка (з імовірністю 0,95) не перевищує: 3,4% для показників, близьких до 50%, 2,9% – для показників, близьких до 25%/75%, 2% – для показників, близьких до 10%/90%, і 1,5% – для показників, близьких до 5%/95%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: