Трагічна перевірка залу ігрових автоматів: наркотики та смерть відвідувача

kazyno
Фото ілюстративне.

До 10 років позбавлення волі загрожує шістьом львівським поліцейським, яких підозрюють у перевищенні службових обов’язків. Розгляд справи у Галицькому районному суді вийшов на фінішну пряму.

Що сталося

9 лютого 2018 року шестеро поліцейських проводили нічну перевірку у закладі із гральними автоматами на вулиці Куліша, 4 у Львові, під час якої один з відвідувачів – 22-річний Володимир Клим – ковтнув пакетик (як згодом було встановлено, із канабісом) і намагався втекти. Однак патрульні його затримали. Невдовзі чоловікові стало зле і він почав непритомніти. Вже на вулиці патрульні намагалися реанімувати його, та їхні зусилля виявилися марними. Лікарі карети швидкої допомоги, які прибули на виклик, констатували смерть чоловіка. Згідно із висновками судово-медичної експертизи, смерть настала внаслідок механічної асфіксії – поліетиленовий пакет із наркотичною речовиною, що його проковтнув чоловік, перекрив дихальні шляхи.

Відео: Zaxid.net

Після судово-медичної експертизи (а загалом їх було дві), яка тривала три місяці, 7 травня 2018 року на підставі зібраних доказів шістьом патрульним оголошено підозру у вбивстві з необережності – ч.1 ст. 119 ККУ, а також у перевищенні службових повноважень – ч.3 ст. 365 ККУ. Наступного дня, 8 травня, Галицький районний суд Львова обрав патрульним запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Поліцейських також відсторонили від роботи.

Чималий резонанс у справі викликала прес-конференція тодішньої заступниці прокурора Львівської області Галини Борейко, яка прямо звинувачувала патрульних у смерті Володимира Клима ще до офіційниого завершення слідства.

«Слідство встановило, що працівники поліції прибули за вказаною адресою без підстав, повідомлень про вчинення правопорушення, жодних викликів за цією адресою не було. Зайшовши у приміщення, підстав для здійснення обшуку у тої чи іншої особи у них не було. Надалі, застосувавши без причини фізичні заходи впливу до потерпілого, перевищили свої повноваження і це стало однією з причин настання смерті? – розповіла заступниця прокурора Львівщини Галина Борейко. – [...] Є певні правила надання непрямого масажу серця. Потрібно звільнити руки від будь-яких сторонніх предметів, стяжок. У цьому випадку було констатовано, що до приїзду медиків руки затриманого були за спиною у пластикових стяжках. Це є перше порушення надання будь-якої медичної допомоги, зокрема непрямого масажу серця. По-друге, одяг особи має максимально не прилягати до тіла, щоб дати особі дихати. Одяг був на потерпілому, окрім цього, будь-яких тілесних ушкоджень в обласні грудної клітки, які б свідчили про надання непрямого масажу серця, наприклад, синців виявлено не було».

Зрештою, за результатами досудового розслідування, усім шістьом патрульним повідомлено про підозру та в подальшому обвинувачено виключно у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 365 ККУ. За версією прокуратури, якби руки потерпілого не були зв’язані, він міг би сам звільнити собі дихальні шляхи. Така заява не відповідає висновкам обох судово-медичних експертиз, в яких вказано про причину смерті – внаслідок асфіксії. Чи був шанс у загиблого вижити, якби у нього буди б вільні руки і він міг надати сам собі допомогу, про це в експертизі чітко не вказано.

Прокуратура і родичі загиблого наполягають, що поліцейські не мали жодних підстав для перевірки у закладі «Національна лотерея» на вулиці Куліша, 4 – їх туди не викликали. В Управлінні патрульної поліції Львівщини прибуття своїх співробітників до залу гральних автоматів пояснили превентивною рутинною перевіркою закладу. Адже з 2017 року до лютого 2018 року цю адресу надыйшло 15 викликів на лінію «102» через крадіжки, бійки, грабежі тощо.

Перебіг справи

Справа у провадженні суду вже понад рік, не менш тривалим було досудове розслідування – рік часу. При цьому кримінальне провадження під час досудового розслідування неодноразово передавалося з прокуратури однієї області в іншу. Судами ухвалювалися численні рішення щодо обрання поліцейським запобіжного заходу та відсторонення від роботи, а також інші судові рішення, якими зафіксовано чимало порушень.

Сьогодні справу шістьох патрульних поліцейських розглядає Галицький районний суд. Розгляд розпочався 6 березня 2020 року. Хоча раніше, 25 травня 2018 року, заступник генерального прокурора Юрій Столярчук підписав постанову про передачу досудового розслідування слідчому відділу прокуратури Тернопільської області.

«З метою забезпечення об’єктивності та ефективності слідства досудове розслідування у кримінальному провадженні №42018140000000050 необхідно доручити іншому органу досудового розслідування», – йдеться у постанові.

До речі, у медіа активно обговорювалося, що родина Климів є сусідами і приятелює з Василем Пісним, який до 3 червня 2019 року обіймав посаду заступника начальника Головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України. Натомість заступниця прокурора Львівської області Галина Борейко, чия прес-конференція з приводу справи поліцейських викликала такий резонанс, виявилася племінницею дружини Василя Пісного.

9 травня 2018 року журналістка, тодішня голова поліцейської комісії Нацполіції у Львівській області Вікторія Балицька на своїй сторінці у Фейсбуку написала: «Батьки загиблого виявляється сусіди із Василем Пісним (зараз працює в СБУ на високій посаді), з 90-их начебто у батька загиблого із Пісним були ділові та дружні стосунки. Галина Борейко є заступником прокурора області з організації досудового слідства. В інтернеті чимало інформацію про її призначення на цю посаду. Вона є племінницею дружини В.Пісного. Тобто справу патрульних розслідував підлеглий родички друга батька загиблого. Вибачте за складну конструкцію речення. Це для ілюстрації. Я не виключаю, що, можливо, і немає зв’язку із впливовим  правоохоронцем але, на мою думку, справу патрульних має розслідувати прокуратура іншої області. Щоб уникнути будь-яких упереджень».

Тим часом 16 серпня 2018 року Апеляційний суд Львівської області виніс ухвалу, у  якій зазначається, що прокурор Львівської області не був наділений повноваженнями звертатися до слідчого судді Галицького районного суду міста з клопотанням про продовження запобіжного заходу – домашнього арешту поліцейським, а терміни досудового слідства взагалі вже збігли 6 серпня 2018 року.

Тим не менше, це не зупиняє прокуратуру 3 січня 2019 року оголосити про зміну підозри на вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.28 – ч.3 ст. 365 ККУ (перевищення службових повноважень) та вимогою відшкодувати матеріальну шкоду потерпілим в сумі понад 7  мільйонів 593 тисячі гривень.

Справа таки слухається у Львові

4 березня минулого року поліцейським вручили обвинувальний акт, а справу направили до Галицького районного суду. Натомість з 26 травня суд перманентно виносить ухвали щодо поліцейських то про їхнє відсторонення від виконання професійних обов’язків – то скасовує відсторонення, то знову відсторонює.

За цей час один з поліцейських отримав наказ міністерства і вирушив у службове відрядження в зону проведення Операції Об’єднаних сил на сході України. Брати учасит у судових засіданнях він мав у режимі відеоконференції з Приморського районного суду Маріуполя. До речі, саме після цього поліцейські вчергове були відсторонені від виконання своїх службових обов’язків.

Через карантин на судові засіданні не допустили ні представників медіа, ні слухачів. Наступне судове засідання заплановане на 21 жовтня.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: