У Нагуєвичах відбудеться відкриття пам'ятника Петрові Франку

музей франка

Музей Івана Франка в Нагуєвичах готується до відкриття Першого пам'ятника Петрові Франку. Організатори запрошують усіх українців і шанувальників спадщини Франків 14 жовтня, на Свято Покрови Пресвятої Богородиці, початок о 15-30 год.

Про це у соцмережі повідомив директор Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Богдан Лазорак.

Петро Франко народився 28 червня 1890 у Нагуєвичах — український педагог, письменник, науковець-хімік. Учасник національно-визвольних змагань 1917—1920 (зокрема, військовий льотчик УГА). Співзасновник Пласту. Член Наукового Товариства ім. Шевченка. Депутат Верховної Ради УРСР 1-го скликання (з 1940 року). Син Івана Франка.

Довідка

Музей «Садиба Івана Франка» сворили 27 серпня 1981 р. В основу відтворення садиби покладено етнографічний нарис-спогад Івана Франка «Моя вітцівська хата» (1913 р.), де письменник описав садибу батьків, подано зовнішний та внутрішній вигляд кожної будівлі — хати, шопи (місце зберігання сільськогосподарського реманенту), шпихліру (зерносховище), кузні з ковальським міхом, який належав батькові, стодоли та стайні.

Навпроти музею-садиби, знаходиться двоповерхова будівля, в якій розміщена літературна експозиція музею Івана Франка. В музеї зібрані матеріали про життя і творчість письменника в Нагуєвичах і на Дрогобиччині. Найціннішими експонатами музею є «золота книга» Дрогобицької нормальної школи, в якій записано прізвище І. Франка, і прижиттєві видання його творів.

Недалеко від літературного музею, у Франковому гаю, створено у 1981 році «Стежку Івана Франка». «Стежка Івана Франка» включає лісову алею, вздовж якої розміщено дерев'яні скульптури персонажів творів письменника, «Поляну казок» з дерев'яними скульптурами героїв казок Івана Франка, каплицю Різдва Богородиці та Літній театр.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: