Війна, кохання і трішки гумору: цього тижня в прокат вийде фільм «Фортеця Хаджибей»

Пригодницьке кіно – так характеризують автори фільм «Фортеця Хаждибей», передпрем’єрний показ якого відбувся у Львові 9 жовтня. На його створення держава виділила 28 мільйонів гривень.

У Львові стрічку представив голова правління ПрАТ «Одеська кіностудія» і генеральний продюсер фільму Андрій Осіпов, режисер Костянтин Коновалов та актриса Катерина Шевченко.

«Події відбуваються у XVIII сторіччі у час, коли Росія веде війну проти Османської імперії. Турки, грузини, українці, росіяни змагаються за цей берег. І це кіно не лише історичне. Ми створили кіно про кохання, яке зароджується на фоні великої війни», – розповідає Костянтин Коновалов.

Режисер каже: велику картину завжди важко знімати. Однак фільм виглядає, як класичний голлівудський вестерн, адже там є і вибухи, і шаблі, і кінні трюки.

«Мені подобається оригінальний сценарій, поєднання трьох країн – Україна, Грузія і Туреччина. Вперше ці країни разом знімають кіно. Грузини дивитимуться це кіно і там є їхній герой. Турки також побачать своїх героїв», – веде далі режисер.

Костянин Коновалов також наголошує, що українське кіно вперше вийде в міжнародний прокат, чим дуже тішиться.

«Вперше стається так, що цей фільм виходить за кордон. Досі ніколи українські фільми не виходили в широкий іноземний прокат! Виходили на телебаченні за кордоном, на інтернет-платформах. Але щоби в прокат – це вперше і ми цим дуже пишаємось. Так турецький прокатник подивився фільм і каже: «Ми беремо». А це 600 кінотеатрів! В Україні, до слова, – 200, також ще додатково Грузія бере в прокат та інші країни Європи. Такого раніше ніколи не було, і ми починаємо це робити. Як на мене - це дивовижно!» – додає режисер.

Фільм знімала Одеська кіностудія за підтримки Державного агентства України з питань кіно у копродукції з Грузією (Georgian International Film) і Туреччиною (AISI film). Андрій Осіпов, голова правління Одеської кіностудії, генеральний продюсер цієї картини розповідає, що було цікаво представити фільм найперше в західному регіоні.

«Львів – це друге місто, у якому побачили кінострічку. Далі буде прем’єра у Києві, Одесі та інших містах. Нам було цікаво відтворити ті події, коли цю місцину населяли турки, грузини, українці. Виявився, дуже цікавий факт, що задунайські козаки воювали на боці Туреччини проти російських військ», – каже Осіпов.

На прем’єру до Львова приїхала виконавиця однієї з головних ролей (Катря) Катерина Шевченко.  Дівчина каже, що дуже вже чекала на цю подію.

«Я вперше знялася в історичній картині. Був маленький епізод у «Шляхетних волоцюгах» – режисера Олександра Березаня. Це моя дебютна роль на великому екрані», – каже Катерина.

Акторським мистецтвом дівчина займається вже пів життя. Зізнається, що зовсім не схожа зі своєю героїнею.

«Героїня, яку я зіграла – дуже цікава. У неї небагато тексту, але вона все грає поглядом, бо вона дуже кмітлива дівчина, трошки з хитринкою і загадкова. Зі зйомок же мені найбільше запам’яталося, як ми одразу всі подружились за неймовірно короткий час. Уже через два дні один одного дуже полюбили, одразу ж з’явився творчий контакт», – продовжує актриса.

Цікаво, що роль грузинського мандрівника Йорама грає грузин Іраклій Маруашвілі, а ролі головних турецьких персонажів – Ахмета-паші та його дочки Фатіми – турецькі актори Юрдаер Окур і Дерен Талу.  До того ж іноземні зірки відмовилися від дублювання і більшу частину своїх ролей зіграли українською мовою.

У прокаті стрічка «Фортеця Хаджибей» – вже з 15 жовтня.

Довідка

Одеська кіностудія веде свою історію з 1907 року. Саме тоді кінематографіст Мирон Гроссман почав знімати одні з перших вітчизняних фільмів. Тим самим він створив кіноательє «Мирограф», яке потім переросло в Кінофабрику.

В 1923—1929 роках Одеська кінофабрика перетворилася на головний кіновиробничий майданчик Української СРР. Першими режисерами кінофабрики були Петро Чардинін та Микола Салтиков в 1924 році, зокрема до них приєднався і уродженець Львівщини Лесь Курбас з родини акторів галицького театру Степана та Ванди Курбасів (за сценою Яновичі).

Наприкінці травня 2019 року на Одеській кіностудії відзначили 100-річний ювілей від часу заснування. Вона є однією з найдавніших у світі та може похвалитися понад 700 фільмами різних жанрів.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: