НБУ: що в Україні подорожчало, а що — подешевшало

327094
Фото ілюстративне. Джерело: Depo. Хмельницький.

Споживча інфляція у вересні уповільнилася до 2,3% (з 2,5% у серпні), зазначено у коментарі Національного банку до даних Держстату України. Ціни у місячному вимірі зросли на 0,5%.

Споживча інфляція у вересні уповільнилася до 2,3% (з 2,5% у серпні), зазначено у коментарі Національного банку до даних Держстату України. Ціни у місячному вимірі зросли на 0,5%.

Відхилення від прогнозної траєкторії передусім пояснюється сповільненням зростання цін на продукти харчування.

Уповільнилося подорожчання більшості молочних та м’ясних виробів, продуктів з риби та кондитерських виробів. Це пов'язано як зі значною пропозицією, у тому числі за рахунок імпорту, так і загальним зниженням попиту на товари вищої цінової категорії.

А от овочі та фрукти в цьому місяці найбільше подешевшали – на 7,0% и 8,9% відповідно. Завдяки новому високому врожаю продовжила дешевшати картопля. Урожай інших овочів виявився дещо меншим, ніж минулого року, однак через гірші якісні характеристики виник їх тимчасовий профіцит – постачальники поспішають реалізувати врожай, тоді як покупці не готові закуповувати їх на зберігання значними партіями.

Розширення пропозиції і тепла погода у вересні також суттєво пригальмували подорожчання фруктів, зокрема яблук і кавунів.

Найбільша місячна інфляція у вересні виявилася в освіті: з початком нового навчального року саме тут визначилися нові розцінки на платні послуги – вони стали вищими на 11,0%.

Водночас фактор карантину підтримав прискорення зростання вартості медичних послуг. Також дорожчали телекомунікаційні послуги.

Значно зросли ціни на одяг і взуття (+7,9%), помітно подорожчали ЖКП (+ 3,6%).

Крім цього, продовжувала зростати вартість алкогольних і тютюнових виробів.

А ось у групі послуг відпочинку і культури (спортивні установи, салони краси, курси іноземних мов, оренди житла тощо) та ресторанів і готелів ціни за місяць в цілому знизилися, але не так значно. Подорожчання цих послуг стримувало посилення карантинних обмежень.

Під впливом активізації попиту і послаблення гривні прискорилося зростання вартості автомобілів, ліків та інших медичних товарів. Також скоротилися темпи падіння цін на товари довготривалого вжитку – побутову техніку та електроніку. Водночас здешевлення одягу і взуття навіть пришвидшилося.

Це може пояснюватися наявністю у підприємств запасів попередніх колекцій і порівняно слабшим попитом на ці товари з огляду на дистанційну роботу і навчання в умовах карантину.

Здешевлення палива незначно сповільнилося (до 17,4% р/р). Вересневе зниження світових цін на нафту було нівельоване суттєвим попитом на паливо через високу інтенсивність користування автомобілями в умовах пандемії, а також послабленням гривні.

Внаслідок підвищення світових цін на енергоносії повернулися до зростання у річному вимірі й внутрішні ціни на природний газ.

З конкретних товарів і послуг більш за все у вересні з серпня подорожчали природний газ – на 18,4%, одяг і взуття – на 7,9% (вперше) та яйця – на 7,3%.

Наразі інфляцію стримують фактори з боку пропозиції продуктів харчування, частина з яких мають тимчасовий характер. Натомість послаблення гривні, зростання цін на енергоносії, відновлення економічної активності та споживчого попиту формують проінфляційний тиск.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: