Урбаністичний простір свободи: у Львові відкрили інтерактивний Музей міста (фоторепортаж)

IMG_0694

У вівторок, 13 жовтня, у Львові відбулося відкриття Музею міста, у підземеллі Ратуші. Проєкт започаткували три роки тому — і, нарешті, двері музею відчинили для відвідувачів.

Про це передає кореспондент IA Дивись.info.

Експозиції у виставковому залі будуть змінюватись, а першу виставку присвятять пізнанню дитиною міста під назвою «Подорож героя. Останній тиждень літа». За словами керівниці проєкту Тетяни Бей, її можна буде побачити узимку.

Так, минулого тижня тільки закінчились ремонтні роботи, а вчора презентували простір, куди невдовзі запросять львів'ян, аби ті поділились власними спогадами про дитинство в місті.

Місто як феномен

Як зазначив Зеновій Мазурик, музеолог, культуролог і заступник директора з наукової роботи Львівської галереї мистецтв, все почалось із проєкту «Підземний Львів», у межах якого проводили дослідження приміщень, які в майбутньому могли стати музеями про історію міста або, за словами музеолога, про те, як «Львів ріс знизу».

«Потім проєкт закінчився. Ми довго обговорювали, що з цим робити, адже цей музей був найменш готовим до відкриття, і я запропонував концепцію для того, аби показати, що таке місто як феномен, як урбаністичний простір свободи, як колись жили львів'яни і чи тепер відчувають місто та як із ним комунікують», – розповідає Зеновій Мазурик.

Згодом, пояснює культуролог, було створено громадську організцію та наглядову раду, аби напрацьовувати ідеї для реалізації проєкту. Тут займалися реставраційними роботами, створювали проєктно-кошторисну документацію тощо.

«Щасливі, що нам вдалося створити сучасний музейний простір, який зараз потрібно наповнювати ідеями, контекстами, експозиціями. Він буде працювати для міста. І сподіваюсь, що ті, хто буде сюди приходити, відчуюють особливе почуття, яке бракує багатьом львів'янам», – зазначив музеолог.

Звуки міста

Музей міста зараз — лишень ненаповнений простір, однак у його стінах лунає звукова інсталяція, яка його тільки доповнює.

Звуки, що кружляють у музеї, підготовані автором інсталяції та композитором Остапом Мануляком. Він розповідає, що саме звуки дуже часто є тим, на що ми не звертаємо увагу, хоч постійно ними оточені.

«Ми проходимо в атмосфері звуків міста та не звертаємо на них увагу, хоча вони є дуже важливими для нашого сприйняття простору. Середні зали містять різноманітні записи, вони є часом у чистому вигляді, часом — злегка оброблені. Ми можемо почути в середньому залі коників-стрибунців. Насправді, це відфільтровані записи двигунів і шуму машин, які їдуть бруківкою.

У першому залі лунає багаторазова акустична трансформація, яку «змивають» атмосферні опади, які є аудіовізуальною інсталяцією», – розповідає Остап Мануляк.

Звуковий супровід, говорить композитор, підкреслюює ілюзорність музею, адже він вже побудований та ще ненаповнений.

Стерильно білий простір

Працівниця Музею міста Олександра Провозін розповідає, що поки відкрили першу частину приміщень, а на черзі — ще близько 400 квадратів.

Фінансує проєкт Львівська мерія у межах програми «Фокус на культуру».

«Зараз витратили близько 10 млн, з яких понад 3 пішло на вентиляційну систему, влаштування підйомної ліфтовою платформи для людей з інвалідністю, а також на інші інженерні мережі, які необхідні для того, щоб музей функціонував», – зазначає музейниця.

За її словами, поки не завершиться ремонт усіх приміщень, є не так багато місця для експонування, однак з часом будуть збільшувати площі та масштаб.

Нагадаємо, Музей міста — простір змінних виставок, місце комунікації з мешканцями, платформа осмислення міста. Спільно з відвідувачами Музей міста буде досліджувати та пізнавати міську ідентичність, через зв’язок із минулим допомагати зрозуміти себе в сучасному контексті та вплинути на майбутнє міста.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: