Карантин: яким штрафом каратимуть українців за маску на підборідді

маски
фото ілюстративне

У Кабінеті міністрів розглянуть два законопроєкти, згідно з якими введуть відповідальність і для простих українців, і для підприємств за неправильне носіння масок.

Як повідомляє OBOZREVATEL, за новими правилами, якщо в транспорті або торговому центрі стягнути маску на підборіддя, то доведеться заплатити 170 грн штрафу.

Власне, кожен четвертий українець носить маску нерегулярно, йдеться в дослідженнях групи «Рейтинг».

Водночас левова частка одягає респіратори і маски на підборіддя, не прикриваючи ніс і рот. Ефекту від такого захисту немає, проте формально вимога «масочного режиму» виконується.

Кабінет міністрів розробив новий законопроєкт, який повинен зобов'язати не просто носити медичні засоби захисту, але й робити це правильно. «Для фізичних осіб штрафи порівняно невеликі – по суті навіть трохи зменшуються штрафи, ніж зараз передбачено загальними правилами карантину», – презентував законопроєкт міністр юстиції Денис Малюська.

Якщо раніше за відсутність масок могли оштрафувати на 17 тис. грн, то зараз штраф буде неприємним, але посильним для будь-якого українця, що працює.

Так, якщо, наприклад, прийти в торговий цент і надіти маску на підборіддя, оштрафувати можуть на 170 грн. А якщо порушити правила повторно, штраф становитиме вже 255 грн.

«Перебування в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без одягнених засобів індивідуального захисту, зокрема й респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, а також і виготовлених самостійно – тягне за собою накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», – йдеться в законопроєкті.

Окрім цього, у Кабміні зареєструвати відразу два пов'язані між собою законопроєкти. Перший про покарання фізичних осіб (№3891), а другий – для юридичних (№3890).

Карати будуть тих, хто впустить у громадський транспорт, торгові центри і будь-які інші заклади відвідувачів, у яких маски надіті на підборіддя. Їм доведеться заплатити штраф у розмірі від 3400 до 5100 грн.

«За пропуск, допуск особи в громадські будівлі, споруди, громадський транспорт під час дії карантину без одягнених засобів індивідуального захисту, зокрема і респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, а також і виготовлених самостійно або невжиття заходів щодо перебування людини в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті без такого засобу індивідуального захисту, суб'єкт господарської діяльності сплачує штраф у розмірі від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», – йдеться в законопроєкті.

Нагадаємо, в Україні продовжили дію адаптивного карантину до 31 грудня включно. Разом із тим посилили обмеження. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: