Українська сторона готує нове розведення сил на Донбасі

52_main
Фото: відкриті дджерела (ілюстративне)

Українська сторона готує до відкриття до 10 листопада два контрольно-пропускні пункти в'їзду-виїзду (КПВВ) у районі населених пунктів Щастя й Золоте, а також веде підготовку до чергового розведення військ на чотирьох напрямах.

Про це заявив у п'ятницю під час прямого включення Вашингтон-Київ віцепрем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"У нас на сьогодні готується до відкриття – маю надію, до 10 листопада – два нових КПВВ у населених пунктах Щастя й Золоте, про що була розмова в Парижі", - зазначив Резніков.

Він підкреслив, що станом на сьогодні "вже визначені місця ще чотирьох пунктів можливого розведення сил та засобів, а також близько 19-ти нових локацій щодо можливого гуманітарного розмінування".

Проте, за словами віцепрем'єра, остаточну крапку в цих питаннях не поставлено. "Процес Мінська дещо заблокований через позицію Російської Федерації та їхніх "проксі", які представляють окупаційні режими в Донецьку і Луганську", - зазначив віцепрем'єр.

У цьому контексті він підкреслив, що так звані представники ОРДЛО насправді є громадянами Російської Федерації. "Про це ми повідомили світ, маючи відповідні докази… Ми сприймаємо їх як членів російської делегації", - зауважив Резніков.

Міністр підкреслив: "Україна не повинна чекати, коли з'явиться "добра воля" в Кремлі, ми маємо рухатися у власному форматі, будуючи свій, власний, ландшафт".

КПВВ "Золоте", єдиний автомобільний пункт перетину лінії розмежування у Луганській області, закрили в 2016 році. Нині в Луганській області відкритий лише один КПВВ у Станиці Луганській.

Як повідомляє 24 канал, люди, які живуть на території Донецької та Луганської областей та мають паспорти РФ, матимуть вільний вибір після деокупації.

За його словами,вони зможуть або залишитися та жити на Донбасі у статусі іноземця, або виїхати.

Резніков уточнив, що у цьому питанні Україна хоче вчинити як Хорватія – дати можливість вибору та захистити нацменшини.

Міністр нагадав, що на підконтрольній уряду території наразі проживають приблизно 1,5 мільйона переселенців. Вони також мають право повернутися на Донбас. Крім того, у регіоні є велика діаспора не лише росіян, а й інших національностей, зокрема вірмен та греків, які змушені були виїхати.

"Кожна людина і національна меншина мають право на реалізацію своїх прав", – підсумував Резніков.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: