Поляки хочуть спростити отримання посвідки на проживання для українців

польща

Рада міністрів Польщі всерйоз зайнялася законодавчим спрощенням процесу отримання посвідки на проживання (ПНП) для іноземців.

Про це повідомляє аналітичний центр компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal, - передає Finance.ua.

Йдеться про Карту побиту (karta pobytu). В першу чергу це стосуватиметься українців як найбільш численної категорії претендентів на ПНП в Польщі.

Польський уряд вже опублікував у своєму офіційному бюлетені проєкт закону Про внесення змін до закону про іноземців та деяких інших актів (UD138).

Документ спрямований на спрощення отримання Карт побиту з метою роботи, що дозволить іноземцям швидше легалізуватися і приступити до роботи в Польщі.

Зокрема, в законопроєкті пропонується таке:

  • відмовитися від необхідності надання договорів на оренду житла іноземцем;
  • спростити процедуру отримання нової карти побиту при зміні роботодавця;
  • розширити список обставин, за якими не потрібно вносити зміни в Карту Побиту (наприклад, зараз при зміні посади навіть в рамках однієї компанії потрібно міняти карту);
  • спростити процедуру отримання карти та дозволів на роботу для сезонних працівників.

«Зараз процедура отримання Карти побиту забюрократизована. Практично кожна зміна в роботі іноземця вимагає отримання нової. Бувають випадки, що через це людям доводиться чекати на карту кілька років. Водночас навантаження на відомства у справах іноземців значно зросло через пандемію», – говорить віцепрезидент компанії Кароліна Богдевич.

За її словами, в першу хвилю коронавірусу навесні польські відомства були закриті, зараз багато стали йти на карантин після виявлення інфікованих серед чиновників.

«Після закінчення пандемії ми прогнозуємо значне збільшення потоку українців, які бажають отримати Карту побиту і залишитися працювати в Польщі. Польський уряд узаконив перебування українців, які приїхали до Польщі за біометрією або робочою візою на весь період пандемії. Однак після її закінчення в іноземців буде всього 30 днів на легалізацію свого перебування», – говорить вона.

Богдевич також додає, що відповідно навантаження на відомства і час очікування Карт побиту може зрости.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: