Кому найбільше загрожує тривалий ковід

slnfyh1b46onuqvkrkkszvrr
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Похилий вік і наявність широкого спектра початкових симптомів збільшують ризик «тривалого ковіда», стверджують вчені. У дослідженні йдеться, що кожна 20 людина хворіє принаймні вісім тижнів, - повідомляють на сайті BBC.

Похилий вік і наявність широкого спектра початкових симптомів збільшують ризик «тривалого ковіда», стверджують вчені. У дослідженні йдеться, що кожна 20 людина хворіє принаймні вісім тижнів, - повідомляють на сайті BBC.

Дослідження Королівського коледжу Лондона також показало, що також більше ризикують мати тривалі симптоми жінки, люди з надмірною вагою та астмою.

Мета вчених - розробити методику раннього виявлення, яка допоможе визначити пацієнтів, що потребуватимуть додаткового догляду або матимуть найбільшу користь від раннього лікування.

У дослідженні аналізували дані людей, які заносили свої симптоми та результати тестів у програму Covid Symptom Study.Вчені досліджували ці дані для виявлення закономірностей, які можуть передбачити, хто матиме тривалий перебіг хвороби.
Результати, які згодом мають опублікувати в інтернеті, показують, що тривала хвороба може спіткати кого завгодно, але деякі фактори підвищують ризик.

Що саме підвищує ризик?

«Наявність більше п'яти різних симптомів протягом першого тижня була одним із ключових факторів ризику», - каже докторка Клер Стів із Королівського коледжу Лондона.

Covid-19 - це більше, ніж просто кашель, і вірус, який його викликає, може вражати органи всього тіла.

Ті, хто мав кашель, втому, головний біль, діарею та втратив нюх - мали більший ризик, аніж ті, хто мав лише кашель.

Ризик також зростає з віком - особливо для людей, старших за 50 років - а також у жінок.

«З перших даних ми бачили, що чоловіки мають набагато більший ризик дуже важкого перебігу хвороби, і, на жаль, смерті від ковіда, а жінки, як виявилось, більше схильні до тривалого захворювання», - каже докторка Стівс.

Жодні супутні захворювання не були пов'язані з тривалим перебігом ковіда, окрім астми та хвороб легенів.

Симптоми тривалого ковіда різняться у кожного пацієнта, але загальним явищем є втома.

У 48-річної Вікі Борн хвороба розпочалася з лихоманки та «жалюгідного маленького кашлю» в березні, який згодом став «абсолютно жахливим», і їй знадобився додатковий кисень.

Тоді її не госпіталізували, але навіть зараз, у жовтні, вона досі має симптоми тривалого ковіда.

Здоров'я Вікі покращується, але вона має проблеми з зором, і на неї досі накочують «хвилі» гіршого самопочуття. Навіть прогулянка з собакою забирає у неї стільки сил, що вона не може одночасно говорити.

«У мене стали дивні суглоби, ніби артритні, і дивним чином, два тижні тому я знову втратила відчуття смаку та запаху, вони повністю зникли», - розповідає жінка.
«Наче у моєму тілі є якесь запалення, яке скаче, і якого я не можу повністю позбутися, воно з'являється, а потім зникає, з'являється і зникає», - додає вона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: