В Україні хочуть створити аеропортовий та залізничний спецфонди

криклій
Фото умовне

Міністерство інфраструктури України планує створити аеропортовий і залізничний спеціальні фонди для фінансування проєктів державно-приватного партнерства (ДПП), у тому числі – співфінансування проєктів концесії аеропортів і залізничних вокзалів.

Про це повідомив глава відомства Владислав Криклій, передає пресслужба відомства.

За його словами, команда у складі фахівців Міжнародної фінансової корпорації (IFC) і Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) завершила попередній аналіз можливості передачі в концесію деяких аеропортів.

«Передбачається, що вони зможуть отримати доступ до державного співфінансування через спеціальний аеропортовий фонд. Джерелом наповнення фонду буде, в першу чергу, акциз на авіапаливо, що дозволить щорічно відновлювати по два регіональні аеропорти.

До створення фонду ми вже реалізуємо концепцію ДПП – держава дає фінансування на відновлення злітно-посадкової смуги, а приватний інвестор інвестує в оновлення термінальної частини. За такою моделлю зараз будується аеропорт в Дніпрі та планується аеропорт в Закарпатті», – цитує пресслужба Криклія.

Залізничний фонд

Міністр зазначив, що зараз вивчається можливість відкриття і залізничного фонду, який може стати джерелом платежів за експлуатаційну готовність для здійснення концесії вокзалів та інших проєктів ДПП, а також прискорити процес оновлення пасажирського рухомого складу «Укрзалізниці».

Концесійні проєкти

Разом з цим, Міністерство активно готує концесійні проєкти залізничних вокзалів Харкова, Дніпра, Вінниці, Хмельницького, Миколаєва, Чопа і «Київ-Пасажирський».

«Загальний обсяг інвестицій, необхідний для модернізації 7 залізничних вокзалів, – 3,8 млрд грн. Зараз ми проходимо необхідні процедури, які, звичайно, хотілося б прискорити. У середньому концесійний проєкт триває 22 місяці, з яких 12 – на підготовку. У грудні будемо мати рішення про доцільність підготовки ТЕО залізничних вокзалів, у березні 2021 – ТЕО проєктів, і наступний крок – оголошення концесійних конкурсів», – сказав Криклій.

За його словами, в планах Міністерства – розвиток якісних і сучасних автодоріг завдяки реалізації Програми розвитку української мережі автодоріг через механізм державно-приватного партнерства, яка зараз фіналізується за участю Світового банку і Global Infrastructure Facility.

Програма передбачає відновлення понад 4500 км доріг і залучення інвестицій з приватного сектора в розмірі близько 9 млрд доларів США.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: