Поціновувачі фільмів жахів психологічно стійкіші під час пандемії

фільми жахів

Дослідники з американських і данських університетів з'ясували, що шанувальники фільмів жахів відчувають менше психологічного стресу під час пандемії COVID-19.

Як ідеться в опублікованому у журналі Science дослідженні, науковці припустили, що люди, які мають патологічну цікавість до явищ, також виявилися стійкішими до подій пандемії. Для того, аби це перевірити, вони дослідили 322 американців у квітні й у травні — через місяць після оголошення COVID-19 пандемією.

Дослідження проводилося саме тоді через те, що це була рання стадія і залишалося багато непевності в тому, що відбувається. Добровольців питали, наскільки вони люблять фільми жахів, про пандемію і звичайні фільми, та просили відповісти, чи згодні вони з твердженнями, що «під час пандемії вони були більш пригніченими, ніж зазвичай» і тим, що «вони зможуть пережити ці складні часи».

Таким чином, науковці перевіряли, чи пов'язані минула і теперішня взаємодія з тематичними художніми творами, зокрема, фільмами жахів і картинами про пандемії, з психологічною стійкістю. Дослідники з'ясували, що фанати фільмів жахів проявили велику стійкість під час пандемії, а шанувальники фільмів про апокаліпсис, зомбі та інопланетні вторгнення проявили не лише стійкість, а й готовність до боротьби.

«Ці результати узгоджуються з гіпотезою про те, що знайомство зі страшними вигадками дозволяє аудиторії практикувати ефективні стратегії подолання труднощів, які можуть бути корисні в реальних ситуаціях», — підсумували дослідники.

Крім того, саме шанувальників фільмів жахів також найбільше зацікавили кінострічки про пандемії з початком розповсюдження COVID-19. Науковці додали, що моделювання є корисним, тому що воно може істотно знизити необізнаність людей щодо деяких явищ, особливо якщо ці явища небезпечні. Таким чином, буде витрачатися менше ресурсів для пояснення проблеми.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: