Робота за кордоном і карантин: як вплинув COVID-19 на трудову міграцію

Close-up of hard hat holding by construction worker
depositphotos.com

Пандемія COVID-19 та карантин стали справжнім випробуванням для тих, хто працює за кордоном. Закриття кордонів, обмежувальні заходи спричинили до того, що трудові мігранти опинилися між молотом та ковадлом.  

Пандемія COVID-19 та карантин стали справжнім випробуванням для тих, хто працює за кордоном. Закриття кордонів, обмежувальні заходи спричинили до того, що трудові мігранти опинилися між молотом та ковадлом.

Про те, що відбулося з трудової міграцією, ІА Дивись.info поспілкувалася із Русланою Бровчук, представницею рекрутингової компанії «Перша Віза».

Чи стали українці менше їздити за кордон через пандемію?

– Ми  спостерігали скорочення кількості людей, які відправляються за кордон. Особливо це було чітко видно в перші місяці адаптивного карантину. Зрозуміло, що люди продовжують телефонувати, цікавитися, але все-таки їдуть працювати поки  менше, ніж раніше. Хоча за серпень, вересень та жовтень ми спостерігаємо зростання кількості людей, які виїжджають на роботу. Якщо нічого не зміниться, Польща не закриє кордони, то ми до нового року за темпами міграції повернемось на докризовий рівень.

Польща і надалі є основним працедавцем для українців?

– Так, сьогодні в Польщу продовжують їхати найчастіше. Це пов'язано з чіткою, зрозумілою процедурою оформлення документів та працевлаштуванням. Плюс, там достатньо хороші умови для проходження обсервації.

Чи не скоротилася кількість робочих місць, чи не впав попит на робочу силу з нашої країни?

– Попит на робочу силу з нашої країни зріс. Нині багато вакансій. Після того, як Україна відкрила свої кордони (після першої хвилі Covid-19), відбувся відтік наших заробітчан додому. Сьогодні польські роботодавці чекають на повноцінне повернення наших громадян на їх підприємства.

– Як змінилися зарплати в порівнянні з докарантинним періодом?

Зарплати лишились на сталому рівні. Криза жодним чином не вплинула на рівень зарплатні. Планове зростання зарплати в Польщі має бути після нового року.

Чи змінився якісний склад тих, хто виїжджає? Хто сьогодні найчастіше їде (пари, молоді люди) чи змінилася тенденція?

– Якісний склад не змінився жодним чином. Найчастіше продовжують виїжджати молоді люди, сімейні пари та люди похилого віку. Молоді люди та пенсіонери зазвичай їдуть на короткий строк, щоби заробити коштів та повернутися. А от сімейні пари туди їдуть, щоби лишитися та почати нове життя з картою поляка.

Чи не зупиняє людей обов'язкова десятиденна обсервація?

– Це незручність, до якої вже всі звикли. Розумієте, люди, які їдуть за кордон, частіше за все не мають іншого виходу.  Так, припустимо, ти проведеш 10 днів на обсервації, не працюючи, але потім ти отримаєш роботу, хорошу зарплату та відповідний рівень життя. Десять днів без роботи це не так і багато. Тут ці люди місяцями не мають роботи, навіть більше, вони і надії на ту роботу не мають.

Чи відбулось скорочення  тіньового ринку праці?

– Дивлячись на те, що виїхати за кордон стало важче, сьогодні потрібне запрошення на роботу та чітко визначене місце для проходження обсервації, то, найімовірніше, так. Тіньовий ринок праці скоротився. Раніше, як було? Люди брали свій біометричний паспорт, їхали як туристи та влаштовувались на неофіційну роботу. Сьогодні туристична Європа закрита, відповідно, і ця лазівка теж недоступна.

Фото: depositphotos.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: