Скільком українцям проведено безкоштовну діагностику щодо розвитку раку, - НСЗУ

o_1dt33gm09pes1r1f11o11h8l1klp6t
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Рання діагностика онкозахворювань - одна з пріоритетних послуг у Програмі медичних гарантій. Її визначили такою, щоб у людей була можливість виявляти онкологію на ранніх стадіях і вчасно починати лікування.

Про це повідомляє пресслужба Національної служби здоров'я України. У пріоритеті - 6 інструментальних досліджень, спрямованих на ранню діагностику найпоширеніших серед населення онкозахворювань.

Майже 157 тисяч пацієнтів пройшли ранню діагностику онкології з квітня по вересень. З них пройшли мамографію - майже 76,5 тисяч пацієнток, гастроскопію - 51,5 тисяч пацієнтів, колоноскопію - понад 15 тисяч пацієнтів, бронхоскопію - майже 6 тисяч, цистоскопію - понад 4,5 тисяч, а гістероскопію - понад 3 тисяч.

Для проходження обстеження пацієнт може обрати будь-який медичний заклад, який уклав договір з НСЗУ на надання таких послуг. Як комунальний, так і приватний.

При дослідженні для пацієнта є безоплатним діагностична або лікувальна процедура (з анестезією за потреби), гістологічне дослідження взятого матеріалу, а також аналіз та опис результатів дослідження.

Відповідно до рекомендацій ВООЗ, такі діагностичні дослідження рекомендовані пацієнтам певного віку. Проте, пацієнтам молодшого віку лікар також може призначити такі дослідження і виписати направлення, якщо підозрює новоутворення. У такому разі, пацієнт може пройти дослідження безоплатно у медичних закладах, законтрактованих на пакети з діагностики та хіміотерапевтичного або радіологічного лікування.

У ці пакети входить діагностика при підозрі на новоутворення. Або ж таку послугу можна отримати у закладах, які мають договір на амбулаторну допомогу і необхідне обладнання та фахівців.

Договір з НСЗУ на ранню діагностику онкології мають 683 медзаклади, 33 з них приватні. За 6 місяців дії Програми медичних гарантій ці заклади отримали від НСЗУ майже 145 млн грн.

У наступному році НСЗУ пропонує залишити ранню діагностику онкозахворювань серед пріоритетних послуг Програми медичних гарантій. Це дозволить виявляти ранній розвиток захворювання та підвищить шанси пацієнтів на успішне лікування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: