Які свята відзначають 27 жовтня (іменини, народні прикмети)

параскева

ІА Дивись.info підготувала добірку важливих подій і свят, які відзначають 27 жовтня в Україні та світі.

ІА Дивись.info підготувала добірку важливих подій і свят, які відзначають 27 жовтня в Україні та світі.

Сьогодні в церковному календарі згадуються 6 чоловічих і одні жіночі іменини.

Православні віруючі мають давню традицію називати новонароджених дітей на честь святих, які шануються в день народження малюка. Вибирати ім'я за церковним календарем і зараз вважається хорошою прикметою. Так малюк отримає свого Ангела-хранителя і заступництво Небес.

Також тезки святих відзначають в цей день свої іменини.

Жіночі іменини 27 жовтня

Парасковія: форма давньогрецького імені Параскеве - «очікування», «п'ятниця».

За чотири дні – листопад, який «жовтню син, а зимі рідний брат». А ще в нас нині преподобного Миколи Святоші, князя Чернігівського, Печерського чудотворця, а також святої Параскеви-П’ятниці – колись однієї з найбільш улюблених святих українського жіноцтва. Микола Святоша був онуком Володимира Мономаха і саме на його кошти було збудовано Троїцьку надбрамну церкву Києво-Печерської лаври. На сьогодні ця церква – єдина з наземних споруд лаври, яка збереглася з часів Київської Русі. Вона не була зруйнована ні під час страшного землетрусу 1230 року, ні під час навали орди хана Батия 1240 року, коли були зруйновані більшість церков Києва. Київська місцевість Святошин – теж має відношення до князя – він володів землями Борщагівки, які межували зі Святошином.

Щодо Параскеви, то вона вважалася покровителькою всієї жіночої зимової хатньої роботи, її ікони були чи не в кожній домівці. Якщо на Параскеви на дорогах сухо – до початку справжньої зими залишається рівно чотири тижні.

Які традиції на свято 

За народним календарем 27 жовтня – день Параски або Параскеви. Параску часто називають Грязнухою, тому що в цей день псується погода і йдуть сильні дощі. На Параску люди задобрювали домовика – для нього у дворі на ніч залишали їжу. Вважалося, що домовик захищає домашню худобу від хвороб, тому з ним потрібно мати хороші відносини. Також 27 жовтня заборонялося голосно сміятися і жінкам розчісувати волосся, щоб не накликати на себе нещастя. У східних слов’ян свята Параскева тісно пов’язана з давнім язичницьким образом богині Мокоші. Її шанували як покровительку жіночих традицій, цілительку хвороб, заступницю вaгітних і породіль, а також господиню земної вологи.

Параскева шанується як покровителька всякої жіночої зимової роботи, а тому має й інші назви: Льоняниха, Трепальниця. Саме від цього дня жінки приступали до зимових видів роботи: прядіння, тіпання льону, шиття, вишивання.

Чоловічі іменини 27 жовтня

Максиміліан: походить від римського родового імені Maximilianus, яке утворене від латинського Maximus - «найбільший».

Кузьма: від грецького імені Космас - «коваль».

Назар: утворено від імені Nazarius - «той, хто родом з Назарету», в перекладі з івриту означає «той, хто присвятив себе богу».

Петро: походить від давньогрецького імені Петрос - «надійний», «камінь».

Гнат: форма римського родового імені

Михайло: утворено від давньоєврейського імені Міхаель, що означає «рівний Богу».

Що можна, а чого не можна робити 27 жовтня

На Параскеву не можна починати ніяких нових справ, вони будуть складно і повільно просуватися, не принесуть бажаного результату. Господиням сьогодні не потрібно займатися пранням, шиттям і прибиранням будинку, краще перенести ці турботи на завтрашній день. Вагітним жінкам забороняється сьогодні розчісувати волосся, інакше дитина може з’явитися на світ хворою.

Дівчата промовляли Параскєві молитви про заміжжя, гарного нареченого, щасливе сімейне життя, а також зцілення від жіночих хвороб, зубного, головного болю, лихоманки.

Що сталося цього дня 

1654 — 50-тисячне військо Речі Посполитої на чолі з коронним гетьманом Станіславом Потоцьким вирушило на Поділля і Брацлавщину.

1662 — англійський король Карл II продав Дюнкерк Королівству Франція.

1882 — народився перший професійний національний реалістичний театр на українських землях під орудою М. Л. Кропивницького.

1904 — відкрився Нью-Йоркський метрополітен

1937 — перший день розстрілів в урочищі Сандармох капітаном держбезпеки Михайлом Матвєєвим 1111 в’язнів Соловецької тюрми особливого призначення, серед них — цвіт української інтелігенції

1938 — на І з’їзді художників УРСР створено Спілку радянських художників України.

1951 — уперше при лікуванні раку застосували радіацію.

1982 — Китайська Народна Республіка оголосила, що її чисельність населення перевищила 1 мільярд жителів.

2005 -  року був заснований Всесвітній день аудіовізуальної спадщини, який щорічно святкується 27-го жовтня. Аудіовізуальні матеріали допомагають зберігати не тільки культурну самобутність народу, вони дозволяють найбільш ефективно ділитися і своїм досвідом, і творчим потенціалом, знаннями та досягненнями.

2008 - у Швейцарії відкрита перша в країні лінія метрополітену Лозанни.

2017 - Каталонія проголосила незалежність від Іспанії.

Народні прикмети на 27 жовтня

Зоряне небо яскраве – буде гарний урожай
Вітряна і суха погода 27 жовтня – літо наступного року буде сухим і неврожайним
Брудно, а слід від кінського копита повністю наповнюється водою – прикмета, що скоро прийде зима
Голосно каркають ворони – чекай відлиги
Хмарна і сніжна погода – прикмета того, що в травні буде негода

11-12 місячні дні. Місяць у прекрасних Рибах. Урівноваженим і спокійним вестиметься незле. Емоційним і імпульсивним – важче. Вони погано контролюватимуть власні емоції, що може нашкодити в справах. Можливі травми, поламки техніки, аварії. Підписуючи важливі документи до 6 листопада будьте вкрай уважні, перевіряючи, чи нема в них якихось прихованих суперечливих моментів, через які згодом можуть виникнути проблеми. Події у найближчі два тижні можуть мати найнесподіваніший поворот.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: