До 1 листопада можна подати ідеї на ескіз великого Державного герба України

герб

1 жовтня цього року стартував загальнонаціональний конкурс на найкращий ескіз великого Державного герба України. Прийом матеріалів для участі в конкурсі триватиме до 1 листопада. Підсумки конкурсу підведуть до 1 грудня.

Особа, яка виявила бажання взяти участь у конкурсі на кращий ескіз великого Державного Герба України, подає такі документи (матеріали):

- заяву, в якій зазначаються відомості про автора (авторів) проекту ескізу та інформація про те, що подані на конкурс проекти ескізів не порушують права інтелектуальної власності третіх осіб;

- графічне зображення (діаметр – 150 мм) проекту ескізу в кольоровому та чорно-білому варіантах на планшеті на твердій основі формату А-3, до якого додаються растрове (у форматі jpeg розміром не більше 500 Кбайт) і векторне (у форматах eps, ai, cdr) зображення логотипа на електронних носіях (пояснення у форматі MS Word розширення doc, rtf, версія від 97 і вище). У верхньому правому куті планшета позначається девіз у вигляді шестизначного числа;

- пояснювальну записку (до двох сторінок) – опис проекту ескізу (блазонування);

- детальний опис проекту ескізу, супровідні документи;

- заклеєний конверт з позначеним на ньому девізом у вигляді шестизначного числа. У конверті повинна міститися така інформація про особу:

- прізвище, ім’я, по батькові;

- місце проживання;

- номер контактного телефону;

- ксерокопія першої сторінки паспорта або документа, що посвідчує особу;

- реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання

- відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

- реквізити банківського рахунка та за наявності авторського колективу – погоджений авторами проекту ескізу відсотковий розподіл премії;

- згода на обробку персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

Проекти ескізів подаються або надсилаються поштовими відправленнями з позначкою «На конкурс кращого ескізу великого Державного Герба України» на адресу: 01001, м. Київ, вул. Бориса Грінченка, 1.

У поштових відправленнях разом з проектами ескізів надсилається повідомлення із зазначенням номера і дати квитанції про відправлення.

Для відзначення кращих проектів ескізів установлюються такі премії:

перша премія — 100 000  гривень;
друга премія — 50 000  гривень;
третя премія — 30 000 гривень.

Переможець конкурсу за згодою передає авторські майнові права на ескіз великого Державного Герба України шляхом укладення відповідного договору з МКІП.

Нагадаємо, 25 серпня Верховна Рада доручила Кабміну провести конкурс на найкращий ескіз великого Державного герба України. За відповідний проєкт постанови проголосували 279 народних депутатів.

Відповідно до статті 20 Конституції України, «головним елементом великого Державного герба України є знак княжої держави Володимира Великого (малий державний герб України). Великий Державний герб встановлюється з урахуванням малого Державного герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менше як двома третіми від конституційного складу Верховної Ради України». Нинішня спроба буде четвертою.

Останнього разу уряд затверджував проєкт Великого державного герба в 2009 році, проте тоді його не підтримала Верховна Рада. Перший конкурс на герб оголошували ще у 1993 році. Розмови щодо Великого герба викликають суперечки серед експертів та політиків, а тому в останні роки лунали ідеї прибрати з Конституції згадки про Великий герб. Частина політиків не підтримують проведення конкурсу щодо Великого герба й пропонують лишити єдиним гербом тризуб.

Довідка

19 лютого 1992 року Верховна Рада України затвердила своєю постановою Державний Герб України. Ним став золотий Тризуб на синьому щиті — національний символ українців часів визвольних змагань XX століття. Проєкт герба, затверджений Верховною Радою, був розроблений групою українських геральдистів — Андрієм Гречилом, Олексієм Коханом та Іваном Турецьким. Постанова визначала Тризуб малим гербом України, вважаючи його головним елементом великого герба.

Зображення герба мусило розміщуватися на печатках органів державної влади і державного управління, грошових знаках та знаках поштової оплати, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ. Документ також мав додаток, в якому містилися кольорове, чорно-біле та схематичне зображення герба із вказаними пропорціями щита і тризуба.

28 червня 1996 року була прийнята Конституція України, яка у Статті 20 проголошувала Тризуб головним елементом Великого Державного герба України. Тризуб визначався як знак княжої держави Володимира Великого і малий Державний Герб України. Згідно з Конституцією великий Державний герб мусив встановлюватися в майбутньому, окремим законом Верховної Ради України, з урахуванням малого герба та герба Війська Запорізького.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: