Яку допомогу можуть отримати пацієнти з інстультом в Україні, - НСЗУ

медики

Щороку в Україні трапляється понад 120 тисяч випадків інсульту. Хвороба залишається однією з основних причин смертності в нашій країні.

Через інсульт українці втрачають роки здорового життя та страждають від наслідків цієї недуги.

Про це повідомляє пресслужба Національної служби здоров'я України.

«З 1 квітня цього року в електронній системі охорони здоров’я зареєстровано понад 58 тисяч випадків інсультів. З них летальних випадків - понад 10 тисяч. Найбільше випадків інсульту - у Дніпропетровській, Харківській та Запорізькій областях. Найвищий відсоток летальності - у Донецькій, Луганській та Одеській областях. Найнижчий - у Чернігівській», - сказано в повідомленні.

За лікування пацієнтів з гострим мозковим інсультом заклади, що мають договори з НСЗУ, отримали понад 900 млн грн. Найбільше коштів отримали Харківська область - понад 85 млн грн, місто Київ - понад 83 млн грн та Дніпропетровська область - понад 73 млн грн.

Там зазначають, що при укладенні договорів НСЗУ висувала до лікарень вимоги щодо наявності необхідного медичного обладнання, медичного персоналу потрібної кваліфікації, здатності забезпечити роботу закладу в цілодобовому режимі задля того, щоб пацієнт міг отримати всю необхідну медичну допомогу. Зокрема, у закладі повинні бути обладнання для нейровізуалізції, можливість для проведення тромболізису, а також відповідні спеціалісти.

На сьогодні 192 медзаклади надають медичну допомогу пацієнтам при гострому мозковому інсульті за договором з НСЗУ. За Програмою медичних гарантій вони надали медичну допомогу майже 40 тис. пацієнтів з гострим мозковим інсультом та отримали за це понад 900 млн грн. Найбільше коштів отримали Харківська область - понад 85 млн грн, місто Київ - понад 83 млн грн та Дніпропетровська область - понад 73 млн грн.

З 1 липня збільшили тариф на надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті в стаціонарних умовах - з 19 332 грн до 26 947 грн.

Для пацієнта медична допомога з лікування інсульту є безоплатною. До пакету безоплатних медичних послуг включено: діагностику (КТ, екстрені лабораторні дослідження), медикаментозне лікування та знеболення за потреби, проведення тромболітичної терапії, цілодобовий моніторинг стану пацієнта в реанімації, медична реабілітація в гострому періоді, лікарські засоби з Національного переліку та витратні матеріали, ліки та медичні засоби, які закуповуються централізовано за кошти бюджету та харчування в стаціонарних умовах.

Щоб отримати медичну допомогу, потрібно лише викликати «швидку» допомогу за номером 103 для людини, яка має симптоми інсульту. Бригада повинна  доставити пацієнта в медзаклад, який уклав договір з НСЗУ за цим пакетом медичних послуг відповідно до маршруту, затвердженого в регіоні. Своєчасна та якісна медична допомога підвищує шанси на повноцінне одужання пацієнта.

Саме тому у Програмі медичних гарантій на 2021 рік Національна служба здоров’я пропонує ввести підвищувальний коефіцієнт на рівні 5% доплат за дотримання бригадами екстреної медичної допомоги правильних маршрутів пацієнтів з підозрою на інсульт. Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта з підозрою на інсульт саме до того закладу, який має договір з НСЗУ на лікування цього захворювання.

Також запровадити коригувальні коефіцієнти відповідно до методу лікування інсульту: за лікування з проведенням тромболітичної терапії, з проведенням тромбекстракції тощо. А для того, щоб зробити лікування наслідків інсульту доступнішим, НСЗУ пропонує розширити програму «Доступні ліки» в наступному році.

Збільшення тарифів на лікування пацієнтів з інсультом напряму залежить від того, чи відбудеться збільшення бюджету Програми медичних гарантій на 2021 рік, зокрема до 5 % від ВВП.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: