Львівська мерія погодила створення зеленої зони на вулиці Горбачевського

gorb

Виконавчий комітет Львівської міської ради погодив заходи скеровані на створення зеленої зони на вул. Горбачевського, 19.

Нагадаємо, земельна ділянка на вул. Горбачевського належить Національній академії наук і є у користуванні Карпатського відділення інституту геофізики імені Суботіна.

У 2015 році Інститут містобудівні умови та обмеження на будівництво 5-поверхового житлового будинку, у якому частину квартир мали передати науковцям. Втім, коли на ділянці вирубали дерева, почалися протести мешканців.

У травні минулого року виконком  скасував містобудівні умови та обмеження на будівництво. Однак НАН виграла у мерії вже два суди і отримала право будувати багатоповерхівку.

Сьогоднішнє рішення виконкому передбачає, що ділянці буде відновлено історичний сквер, а Національній академії наук може бути запропонована інша ділянка, проте за певних умов.

«Йдеться про історичний ареал та сквер. Вже довший час у нас відбувається спілкування із Академією Наук та з одним із її інститутів. Вони намагаються збудувати багатоповерхове житло. Все почалось із того, що без належних дозвільних документів було зрубано дерева в сквері, де раніше в історичній будівлі проводилась лише наукова діяльність.

Хоча останнім часом вона здавалась в оренду різним підприємствам для проведення малого бізнесу, і наукова діяльність по-факту не відбувалась», - розповів заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Він нагадав, що впродовж півтора року мерія вела перемовини з НАН.

«Ми пропонували їм альтернативні ділянки, спілкувались і чітко пояснювали, що і в нас, і в громади міста чітка позиція в тому, що там не може бути ніякої забудови, а лише історичний сквер.

Натомість, якщо потрібно підтримувати наукову діяльність, то міська рада має дві унікальні програми з підтримки науки, яких не мають жодні інші міста в Україні. Проте ніхто з них до нас не звертався», - додав Андрій Москаленко.

За його словами, керівництво Карпатського відділення інституту біофізики ім. Суботіна НАН України 23 жовтня виграло суд, яким оскаржували наше рішення виконавчого комітету про скасування наказу директора департаменту містобудування. Тому сьогоднішнім рішенням ми визначаємо 3 додаткові пункти. Тобто ми ще раз офіційно пропонуємо, адже, якщо будуть надані офіційні списки науковців, для яких потрібно будувати житло, то міська рада готова розглядати альтернативну заміну.

«Друге - ми визначаємо комплекс заходів щодо статусу цієї земельної ділянки. Також вчора ми мали дуже активну зустріч з мешканцями, де було озвучено цілий ряд пропозицій. Я пропоную опрацювати їх із юридичним департаментом, управлінням архітектури, аби ми чітко дали розуміння, що місто буде відстоювати історичний сквер і не дасть забудувати там нічого», - розповів Андрій Москаленко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: