Місто, яке існувало тисячу років тому, відтворили у віртуальній реальності

5-e1567969174712

12 місць княжої міста Звенигород відтепер можна побачити, одягнувши VR окуляри. Це стало можливим завдяки проєкту «Княжий Звенигород: від реального до віртуального».

12 місць княжого міста Звенигород відтепер можна побачити, одягнувши VR окуляри. Це стало можливим завдяки проєкту «Княжий Звенигород: від реального до віртуального».

Над проєктом працювала команда археологів, істориків, архітекторів, мистецтвознавців, художників, графіків та IT-фахівців зі Львова та Києва. А вдалося його втілити у життя завдяки Українському культурному фонду.

«Цієї весни проєкт подав свою заявку і набрав майже найбільшу кількість балів. Це свідчить, що всі експерти дуже високо його оцінили. Зараз ми маємо результат у вигляді цікавого інтерактивного додатку. Звенигородом можна буде не тільки погуляти, але за допомогою гаджетів побачити, як він колись виглядів, пройти цікавий квест чи послухати казку», – сказала представниця Українського культурного фонду Богдана Андрусюк.

Керівницею проєкту і в.о. обов’язків директора заповідника є археолог Наталя Войцещук.

«Звенигород – одна з найдавніших столиць українського Прикарпаття, поряд з Галичем та Теребовлею. Місто на 200 років старше від Львова. 1086 роком датується перша письмова згадка про Звенигород. Місто проіснувало близько 200 років і було спалене 1241 року. І після цього не відновлювалося. Без перебільшення скажу, що за збереженістю дерев’яної забудови - це український Новгород», – розповіла Наталя Войцещук.

Крім того, зі Звенигорода походить три найдавніші документи Державного архіву України.

«Це берестяні грамоти, одна з яких чудово відчитана. Шрифт, яким написана грамота, став фірмовим шрифтом заповідника», – зазначила керівниця проєкту.

Вона додала, що у XII столітті у Звенигороді звели перші на теренах Західної України білокам’яні палац і церкву.

«Зараз це можна побачити завдяки віртуальному відтворенню, як вони виглядали всередині. Цікаво, що звенигородський князь Володимирко мав тісні родинні зв’язки з європейськими королівськими династіями, тому його столиця була більше схожа на Західну Європу, ніж Схід. У Звенигороді археологи знайшли фрагмент унікального музичного інструмента першої третини XII століття – семиструнних гусел. Це єдина схожа знахідка на території України», – веде далі археологиня.

За її словами, станом на сьогодні можна констатувати, що Звенигород досліджений лише на 10%. Тож перед археологами ще дуже багато роботи.

default

«Ми пішли шляхом цілковитого збереження об’єкта. Наш заповідник буде мати вигляд парку. Фактично консервуємо, зберігаємо об’єкт та підкреслюємо його історичний ландшафт», – пояснює в.о.обов’язків директора заповідника.

Сам парк охоплюватиме площу двох гектарів. Тут будуть альтанки стилізовані під княжу добу, підсвічені і збережені бастіони. А центральна площа, де вже були проведені дослідження, розрахована для відпочинку.

Крім того, територією заповідника можна буде пройтися екскурсійно. Це будуть 12 локацій. Кожен відвідувач зможе побачити, як виглядало місто тисячу років тому. Для дітей облаштують дитячий майданчик, де батьки навіть зможуть залишати своїх малюків на певний час.

«2019 року ми подалися на грант Українського культурного фонду, щоб розробити айдентику заповідника і зробити промоцію княжої столиці. Наш стратегічний напрямок – створення у Звенигороді історичної Кремнієвої долини. Завдяки доступним мультимедійним засобам покажемо, як виглядало місто, оживити його, а відвідувачам спробуємо передати максимально атмосферу, яка існувала 1000 років тому. Ми не перші у цьому. Подібне можна побачити в Італії, США, в Єгипті», – розповідає Наталя Войцещук.

Відтворювали локації за кількома критеріями. Перший – це різноманітність. Автори прагнули показати різні об’єкти: вулички, провулки, будинки, церкви, двори.

Другий критерій – вивченість.

«Тобто за основу ми брали те, що було археологічно досліджено, або є аналогії, з чого ми це могли відтворити. Тому всі 12 локацій максимально відтворені на науковій основі. І використані матеріали, які знайдені або на території Звенигорода, або є точні аналогії з того часу», – розповідає Наталя Войцещук.

Третій критерій – прив’язка до екскурсійних маршрутів. Тобто 12 локацій охоплюють фактично всю територію заповідника – це 30 гектарів. Щоби замовити екскурсію, треба взяти окуляри і пройти усією територією. Займе екскурсія приблизно 1,5-2 години.

«За 5 місяців ми відтворили 12 локацій: 4 інтер’єрні і 4 екстер’єрні, більше 100 змодельованих предметів, більше 18 типів реконструйованих будинків, дві церкви, два палаци, декілька тисяч насаджених дерев і кущів, а також 15 тварин. Друга частина – це AR-додаток, який складається з трьох частин. Перше – це поштівки. Треба скачати спеціальний додаток і на поштівці можна розглядати 3D-зображення. Ще один додаток – портали часу. Також потрібно скачати додаток. Проходячи через такий портал, ви потрапляєте, наприклад, у палац і всередині розглядаєте його інтер’єри. І третій додаток – це книжка для малечі, яка стане першою із серії. Головним героєм є домовичок і його друзі. Вірші до книжечки написав Андій Содомора, а авторкою ілюстрації є Леся Квик. Особливість казки – доповнена реальність», – пояснила Наталя Войцещук.

Довідка

Звенигород – нині село всього за 20 км від Львова. Однак у середньовіччі там було одне з найбільших міст Західної України – столиця Звенигородського князівства.

Численні археологічні знахідки розповідають про Звенигород як багате та красиве місто, де були розвинені освіта та мистецтво.

Цьогорічний проект зі створення княжого Звенигорода у VR та AR є продовженням торішнього, коли було створено 3D мапу княжого міста, який також реалізовувався за підтримки УКФ.

Оксана ДУДАР

Фото: сайт zvenyhorod.org

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: