На Львівщині стрімко зростає кількість пацієнтів у «коронавірусних» лікарнях

корона тест

Ситуація із захворюванням на коронавірус в області погіршується.

Про це, під час брифінгу, розповів директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис.

Так, за попередню добу було госпіталізовано з підозрою на коронавірус 137 осіб. Знаходиться в стаціонарах 1770 хворих.

«Кількість пацієнтів стрімко зростає, заповненість ліжок у лікарнях, які приймають хворих на коронавірус зросла до 58,5%. Найбільш завантаженими є обласна інфекційна лікарня – 181 пацієнт, Центр легеневого здоров’я – 174, Лікарня швидкої допомоги-246, 8-а міська лікарня – 115. Також 125 пацієнтів перебуває у Стрийській міській лікарні, Стебницька міська лікарня – 115», - розповів Орест Чемерис.

Крім цього, 139 людей перебуває на лікуванні у відділенні реанімації. 36 на ШВЛ. Підтверджено методом ПЛР наявність коронавірусу за добу у 426 мешканців Львівщини.

«Нас не так тривожить кількість пацієнтів, як їхній стан. За останніми світовими даними вірус змутував. Відбулися зміни в білковій структурі вірусу, він щільніше  припадає до слизової і дихальних шляхів і став більш агресивним. В нас з’явилася більша кількість важких пацієнтів, які потребують великих витрат на лікування, респіраторної підтримки, зусиль медичного персоналу і це все не завжди дає результат», - розповіла експертка департаменту охорони здоров’я з пульмонології Надія Рудницька.

За її словами грип, вірусні інфекції і коронавірус мають майже однакові симптоми, тому ізоляція є обов’язковою, адже ПЛР-тести підтверджують захворювання лише на 6-7 день, а до того часу пацієнт заражатиме інших людей.

Надія Рудницька також радить не поспішати проводити комп’ютерну томографію легень.

«На початках захворювання ми будемо бачити незначні зміни, у вигляді матово скла, які не підлягають негайному лікуванню. Тому пацієнтам, які мають респіраторні симптоми, треба йти на ізоляцію і тільки на 6 день захворювання робити рентген, а не КТ легень, бо ті зміни, які є у вигляді матово скла, сьогодні є одні, а завтра можуть бути зовсім іншими, тому що захворювання дуже швидко прогресує. Немає потреби перевантажувати комп’ютерні томографи, є достатня кількість рентген-апаратів у лікарнях», - пояснила експертка.

Наразі ж найбільшою проблемою на Львівщині у боротьбі з коронавірусом – це є забезпечення лікарень киснем.

«Всі пацієнти, які поступають з пневмоніями важкого і середнього стану є киснево залежними. Ми від початку карантину працювали над забезпеченням лікарень киснем. З 1 квітня ми забезпечили киснем 948 ліжок, крім тих, які були вже раніше. Ми розуміємо, що цього недостатньо. Львівщина отримала минулого тижня субвенцію 50,9 млн.грн, щоб у максимально стислі терміни забезпечити киснем 80% ліжкового фонду. Кошти уже спрямовані на медичні заклади. Це найбільша проблема, яка у нас є», - розповів Орест Чемерис.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: