Не коронавірусом єдиним: що робити хворим з іншими захворюваннями в умовах пандемії

лікування3

Медики всього світу на сьогодні найбільшу увагу приділяють коронавірусному захворюванню. Та інші хвороби, на жаль, нікуди не зникли. А якщо ще пацієнту до іншого захворювання додається ковід, то це стає справжнім випробування – і для лікарів, і для хворого.

Медики всього світу на сьогодні найбільшу увагу приділяють коронавірусу. Та інші хвороби, на жаль, нікуди не зникли. А якщо ще пацієнту до іншого захворювання додається ковід, то це стає справжнім випробування – і для лікарів, і для хворого.

Так сталось з 25-річним Олегом Кулиняком, який, маючи важке онкологічне захворювання крові, інфікувався covid-19, що мало для нього смертельні наслідки. Чоловік поступив у 5-ту лікарню Львова з захворюванням крові на планове лікування. Тест на коронавірус мав негативний. Після кількох днів у пацієнтів, які лікувалися разом з Олегом, підтвердили захворювання на коронавірус. Чоловіка з лікарні виписали на самоізоляцію додому, а через декілька днів його не стало.

«Хтось виживає, хтось помирає – то таке»

Вікторія Кулиняк, яка втратила сина і на собі відчула весь біль, вирішила допомогти тим, хто опинився в такій самій ситуації, як Олег. Мама подзвонила, як вона сама написала, у департамент охорони здоров'я, щоби отримати пораду. Записану телефонну розмову жінка оприлюднила на своїй сторінці в соцмережі. У відповідь Вікторія почула, що всі помирають, а як щось хоче вирішити, то нехай шукає інших невдоволених і пише колективну заяву.

«Хтось виживає, хтось помирає – то таке. Всі хочуть лікуватись. Шукайте тих людей, які незадоволені, реєструйте заяву і пишіть на ім’я директора», – сказала співрозмовниця.

Під час похорону сина, на могилі Вікторія Кулиняк розповіла, що 3 тижні жила в нестерпних хвилюваннях і пошуку різних виходів зі ситуації. Родичі вийшли на зв'язок з лікарем з Ізраїлю і, за словами мами, він був здивований призначеному лікуванню.

«Він сказав: давайте завтра сюди ту лікарку, будемо якось його рятувати. Наша лікарка відповіла, що його добре лікує. Ми платили гроші кожен раз за прийом, за кожне лікування», – каже Вікторія.

Після виписки Олегові стало погано. Доводилося шпиталізовувати вже в районну лікарню.

«Нам виділили реанімаційну палату там. Паралельно поміняли лікаря у Львові і ще були на зв’язку з лікарем з Ізраїлю. За ці три тижні я не знаю, як в мене не з’їхала голова, – каже мама. – Але в нас нема людського відношення. Скажімо, лікарка Олега до сьогоднішнього дня нам так і не передзвонила».

Після того, як історія Олега Кулиняка набула розголосу, нею зацікавилася прокуратура. Відкрили кримінальне провадження за фактом ненадання без поважних причин працівниками лікарні допомоги хворому, що спричинило смерть (ч.2 ст.139 Кримінального кодексу України). Покарання, передбачене цією статтею - обмеження волі на строк до чотирьох років, або позбавлення волі на строк до трьох років, з можливим позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Неправильний тест та особливості організму?

Перевірку трагічного випадку проводитимуть не лише представники прокуратури, але й медики. Генеральний директор 5-ої міської клінічної лікарні Львова Андрій Миськів повідомив ІА Дивись.info, що вже створена комісія, яка надасть свої висновки. Лікуюча лікарка Горон Наталія, втім, продовжує працювати.

Миськів підозрює, що причиною трагедії став псевдонегативний ПЛР-тест – загалом похибка становить близько 30%. Відтак, попри те, що у всіх пацієнтів був негативний тест на коронавірус, поширенню хвороби серед онкохворих уникнути не вдалося.

«Пацієнти, які поступають у це відділення, всі обстеженні на ознаки коронавірусу, бо вони у високій групі ризику. І вони не мають коронавірусної інфекції. Але є момент із псевдонегативними ПЛР-тестами. І так сталося, що у цьому відділенні був спалах коронавірусу.

Як наслідок – пацієнтів перевели в інші заклади охорони здоров'я в області (з лікування коронавірусу). У кого з'явилися клінічні ознаки – їх обстежили і виявили коронавірус. Також були контактні особи, в яких не було підтвердження. Померлий пацієнт Олег якраз серед тих, у кого не було підтвердження. Його стан на той момент, відповідно до того захворювання, від якого він лікувався в нас (онкологія), був із позитивною динамікою. Тому його відпустили на самоізоляцію додому», – розповів лікар.

Іншими словами, Миськів каже, що після виявлення коронавірусу, тих пацієнтів, у яких були катаральні ознаки, виписали додому. У Кулиняка по аналізах за основною хворобою лікарі бачили позитивну динаміку, тому й виписали на самоізоляцію.

«Те, що я знаю: пацієнт 15 жовтня у нас виписаний, а 17 жовтня він ліг у Пустомитівську лікарню з коронавірусною хворобою. Щодо лікаря – то це деонтологічні моменти. Лікар вважала, що пацієнт міг з цими ознаками бути вдома. Але там ще проводиться розслідування щодо цих всіх моментів. Адже, наскільки мені відомо, пацієнт помер від ускладнень після коронавірусу, бо мав уражені легені. Це все, що я знаю», – зазначив Андрій Миськів.

Гендиректор каже, якщо нема гострої потреби, краще, аби пацієнтів лікували сімейні лікарі.

«Кожен з них знає своїх пацієнтів і їхні захворювання, має особистий підхід до кожного. Є, звісно, маса захворювань, але якщо з'являються якісь проблеми, потрібно контактувати з сімейним і з ним вирішувати подальші кроки.

Тут є прикрий летальний випадок. А інша людина – то вже інший організм, і в неї все добре, бо вона легше переносить, у легшій формі. Так і стосовно цього випадку. Окрім померлого пацієнта, були ще й інші хворі і вони, дякувати Богу, всі живі», – наголосив медик.

Утім, лікування у 5-ій лікарні таки зміниться. З наступного тижня тут почнуть задіювати окремий корпус для прийому хворих на коронавірус. У відділенні пульмонології будуть лікуватись тільки пацієнти, в яких є це захворювання.

«Якщо б у нас стались такі спалахи, ми будемо мати можливість цих гематологічних хворих переводити до себе, і лікар-гематолог буде приходити та лікувати в інший корпус. До цього моменту ми такої можливості не мали. Мусили одних переводити на самоізоляцію, інших (в гіршому стані) – на лікування в інші заклади. Зараз вже можемо зробити це в себе», – підсумував Андрій Миськів.

В управлінні охорони здоров'я ЛМР підтвердили, що вже з 2 листопада у 5-ій лікарні прийматимуть ковідних пацієнтів. Наталія Літвінська, виконувачка обов’язків заступника директора управління охорони здоров'я, зауважила, що там є окремий корпус, а тому буде вже значно легше лікувати своїх пацієнтів.

«Як мені повідомили в адміністрації, що щойно дізнались про підтверджений випадок коронавірусної інфекції, пацієнтів, які потребували стаціонарного лікування, відправили в стаціонарні заклади. А цей пацієнт не потребував стаціонарного лікування. За їхніми словами, він міг отримувати лікування в районній лікарні.

Зараз триває розслідування, я ще не бачила довідки адміністрації. Як я розумію, в пацієнта нашарувався ковід і він помер від коронавірусної інфекції. Але це можна коментувати за результатами розслідування.

Ми розуміємо, що такі ситуації можуть траплятися, а тому 2 листопада, коли відкриємо ковідне відділення при цій лікарні, можемо переводили цих пацієнтів. Там буде гематолог лікувати у ковідному відділенні», – сказала Наталія Літвінська.

Як і де у Львові лікують хворих з іншими хворобами

Постановою Кабміну і за наказом МОЗ наразі заборонена планова госпіталізація пацієнтів. Госпіталізують лише тих, у кого відтермінування становить загрозу життю і здоров'ю або ж коли йдеться про екстрені випадки.

«Якщо це плановий пацієнт і розуміє, що відтермінування становить загрозу життю та здоров'ю, тоді він іде до сімейного лікаря. А медик вже вирішує чи потребує пацієнт госпіталізації, чи не потребує. Якщо чекати не можна, то сімейний лікар дає скерування у відповідну медичну установу. Але тут бажано зробити тест ПЛР або тест на антиген, щоби зрозуміти, що він не стане джерелом інфікування для інших пацієнтів в лікарні», - зауважує Наталія Літвінська.

В управлінні наголошують, що серцево-судинним хворим і тим, у кого гострі стани, повинні надавати допомогу в будь-який період, незалежно від оголошеного  карантину. Відмовити у наданні допомоги не мають права.

«У Львові для інфарктів та інсультів визначена лікарня швидкої допомоги. Серед закладів охорони здоров'я, які підпорядковуються Львівській міській раді, лише ця лікарня підписала угоду з Нацслужбою здоров’я на надання пріоритетних послуг – тобто інфарктах та інсультах. Адже такі лікарні на території мають мати ангіограф, КТ, МРТ. Тому тільки ця лікарня може надавати цю послугу і будь-яку іншу ургенту послугу.

Вже при поступленні пацієнту надають допомогу, там же ж і беруть матеріал на ПЛР-тест. Тих, хто лягає на планову госпіталізацію, ми просимо приходили зі зробленими тестами», – зауважила Літвінська.

В управлінні пояснюють: у всіх ситуаціях алгоритм один – пацієнт має звернутись до сімейного лікаря у будь-якому випадку. А тоді сімейний лікар уже вирішує, чи потрібна шпиталізація. Якщо потрібна – дає скерування. Якщо це ургентна (невідкладна) ситуація – пацієнт повинен звернутися в лікарню швидкої медичної допомоги і йому скерування не потрібно.

«До екстрених випадків належать – втрата свідомості, інфаркт, інсульт, гострі болі в животі. Стосовно діабету, то це захворювання лікується і коригується вдома. Якщо це діабетична кома, то людину везе швидка без скерування в лікарню швидкої медичної допомоги», – підсумувала Літвінська.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: