У Мін'юсті розповіли про особливості реєстрації шлюбу між українцями за кордоном

шлюб2
Фото (ілюстративне)

Зустрічаються пари, які наважуються на укладення шлюбу спонтанно – наприклад, під час закордонної подорожі .

То що ж необхідно знати українцям, які вирішили одружитися за кордоном, пояснюють у пресслужбі Міністерства юстиції України в Facebook.

Там зазначають, що спочатку слід звернути увагу на чинне законодавство іноземної країни – чи дозволена в цій державі процедура реєстрації між двома іноземними громадянами (громадянами України).

«Державну реєстрацію актів цивільного стану громадян України, які проживають або тимчасово перебувають за кордоном, проводять дипломатичні представництва і консульські установи України», - кажуть у відомстві.

Із переліком установ, адресами та контактами для зв'язку, можна ознайомитись тут.

Для реєстрації шлюбу наречені мають подати заяву за встановленою формою (заява також може бути подана через представника за довіреністю, посвідченою у встановленому порядку). Під час подання заяви необхідно пред’явити паспорти.

«Якщо ви раніше перебували в шлюбі, то новий можна зареєструвати тільки при пред'явленні документів, що підтверджують припинення попереднього:
свідоцтва про розірвання шлюбу, свідоцтва про смерть одного з подружжя, рішення суду України про визнання шлюбу недійсним, висновку відділу реєстрації актів цивільного стану про анулювання шлюбу», - пояснюють у Мін'юсті.

Якщо шлюб було припинено за кордоном, таким документом може бути рішення суду про розірвання шлюбу, якщо за законодавством цієї іноземної держави воно є остаточним, свідоцтво про розірвання шлюбу або про смерть одного з подружжя чи інші документи, що підтверджують припинення попереднього шлюбу, які передбачені законодавством іноземної держави, та видані компетентними органами.

Реєстрація шлюбу та видача свідоцтва про шлюб провадиться у приміщенні консульської установи/дипломатичного представництва України за кордоном.
Разом із цим, за наявності документально підтвердженої поважної причини державна реєстрація шлюбу може бути проведена в іншому місці:

  • за місцем проживання наречених;
  • за місцем надання стаціонарної медичної допомоги;
  • в іншому місці, якщо наречені не можуть з поважних причин прибути до консульської установи.

За реєстрацію шлюбу стягується консульський збір відповідно до тарифів консульського збору.

Шлюб із іноземцем

Якщо бажаєте зареєструвати шлюб з іноземцем за кордоном – необхідно звернутися до компетентного органу іноземної держави. Зазвичай, вони є аналогами українських органів ДРАЦС:

  • у Польщі – Управління Цивільного Стану,
  • у Німеччині – німецький РАЦС,
  • в Італії – відділ одружень анаграфічного центру комуни Вашої резиденції,
  • у Франції – мерія комуни,
  • у Данії – державний реєстраційний офіс при муніципалітеті.

Якщо маєте намір зареєструвати шлюб в державному органі іноземної країни, ви можете звернутися до консула із заявою щодо отримання довідки про неперебування у шлюбі та про відсутність перешкод, передбачених чинним законодавством України.

Нагадаємо, раніше ІА Дивись.info писала про те, скільки українців розлучились, а скільки — побрались за час карантину, пов'язаного із поширенням пандемії коронавірусної хвороби COVID-19.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: