Мечислав Орлович - львівський мандрівник і автор знаменитих туристичних путівників

орлович2

Мандрівникам ХХІ століття вистачить доступу до інтернету, щоби у незнайомих місцях зорієнтуватися на місцевості, знайти шлях, туристичні об’єкти чи інформацію про них.

Сто років тому для подорожей необхідні були карти та туристичні путівники, а люди, які їх формували, допомагали тисячам подорожуючих.

Серед авторів туристичних путівників того часу виділяється львів’янин Мечислав Орлович, якого називали «Нестором польського туризму». Знаменитий мандрівник став автором статей про подорожі, видав понад сотню путівників, пропагував туризм і був одним із засновників Академічного туристського клубу у Львові.

Народився Мечислав 17 грудня 1881 року в Комарному, в родині нотаріуса Міхала Орловича та Емілії з Красіцьких. Дитинство провів під опікою матері та її родини в Прухніку поблизу Ярослава, батько в цей час перебував на заробітках у США.

Навчався в гімназіях Ярослава, Самбора, Хирова, де 1899 року склав екзамени на атестат зрілості. Записався на навчання до львівського університету і, водночас, до торговельної академії Відня. Відвідував лекції з історії мистецтва, географії, історії у Львові та Кракові. У 1906-му став доктором права.

Того ж року Орлович став одним із засновників Академічного туристського клубу у Львові – першої академічної організації туризму в Польщі. Згодом організував перший Національний олімпійський комітет в Польщі (з 1930 року, був його віцепрезидентом). Відомий також державною роботою – 40 років працював у відділах туризму при міністерствах польського уряду.

Однак, попри всі кабінетні клопоти, Орлович був затятим мандрівником. Екскурсії Татрами почав організовувати у 1904-му. Підраховано, що за своє життя п. Мечислав подолав пішки майже 140 тисяч кілометрів, у що навіть важко повірити. Йдеться про відстань, яка тричі оперезує земну кулю по екватору. Таким він і запам’ятався сучасникам – дідусь із наплічником на спині.

Подорожуючи сам, Орлович намагався популяризувати туризм, історичні пам’ятники в Польщі, у тому числі і в Західній Україні, яка в той час входила до складу Речі Посполитої. Він описав гірські пасма всієї Європи, видав десятки путівників по окремих містах, краях, регіонах. Сучасники називали його ходячою енциклопедією туризму і краєзнавства.

За понад півстоліття праці Орлович написав безліч статей, нарисів, рецензій з туризму і краєзнавства, а головне – десятки ілюстрованих путівників, що виходили окремими виданнями. Ще 1914 р. він видав «Ілюстрований путівник по Східних Карпатах Галичини, Буковини і Угорщини», а в 1917 р. (під час служби в австро-угорській армії) – «Ілюстрований путівник по Перемишлю і околицях». Також він є автором  «Ілюстрованого путівника по Волині», який вважають першим путівником по Волинському краю.

Особливо плідними для автора були міжвоєнні десятиліття, коли побачили світ десятки путівників по окремих містах і регіонах тогочасної Польщі і деяких країн з числа її сусідів, а також по гірських пасмах мало не всієї Європи. Його путівник по Європі став класикою туристичної літератури передвоєнного часу.

Путівник по Європі є одним із найцікавіших туристичних видань початку ХХ століття. Присвячений він Центральній і Східній Європі. Автор подає найважливіші туристичні маршрути Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Фінляндії, Росії, Білорусі, України, Грузії, Вірменії, Азербайджану, Узбекистану, Молдови, Чехії, Словаччини, Угорщини, Австрії, Боснії і Герцеговини, Німеччини, Швейцарії. Туди вміщено плани центральної частини 17 міст, кольорова карта Європи та схема залізничних колій. Численні ілюстровані путівники по містах, краях і землях досі викликають інтерес у дослідників історії і є незамінним джерелом для написання краєзнавчих книг.

Загалом Мечислав Орлович є автором понад 150 путівників, в тому числі по Львову та Галичині. Можна тільки уявляти, наскільки великою могла би бути його творча спадщина, якби під час придушення Варшавського повстання (1944) не були знищені його бібліотека, рукописи та фотоархів.

Помер Орлович у 78-річному віці – 4 жовтня 1959 році, похований у Варшаві на Алеї заслужених кладовища на Повонзках. Його іменем названі вулиця у польській столиці, туристичні шляхи, будинок туристів і туристичний клуб. 1970 року у Варшаві вийшла посмертна книга Орловича «Мої туристичні спогади».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: