Які свята відзначають 2 листопада (іменини, народні прикмети)

asset-v1_MOZ+TOD101+2017_T2+type@asset+block@8162622-620x410
2 листопада - Міжнародний день боротьби із пневмонією. Фото ілюстративне. Джерело: prometheus

ІА Дивись.info склала добірку важливих подій і свят, які відзначають 2 листопада в Україні та світі.

ІА Дивись.info склала добірку важливих подій і свят, які відзначають 2 листопада в Україні та світі.

Свята та події 2 листопада 

Сьогодні — Всесвітній день боротьби з пневмонією. Його започаткували Дитячий фонд ООН (Юнісеф) у співпраці з Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

Згідно зі статистичними даними, щороку на пневмонію хворіють близько 450 мільйонів людей, себто 7% усього населення планети. Пневмонія — хвороба, для якої характерне запалення легенів. Як правило, хвороба виникає при інфікуванні бактеріями, рідше — вірусами та іншими мікроорганізмами. Недуг стає причиною понад 4 млільйонів смертей щороку.

Раніше цю хворобу ознаменували «водієм ешелону смерті», однак завдяки появі антибіотиків та вакцин, вже у ХХ столітті значно збільшилась кількість людей, що одужали. Найвразливішими і досі залишаються люди старшого віку, діти та особи із супутніми захворюваннями.

Це питання стало ще болючішим у теперішній час, адже в нинішньому році світ огорнула пандемія коронавірусної хвороби COVID-19, під час якої виникає пневмонія у важкій формі цієї недуги.

Окрім  цього, в 2013-му році ООН започаткувала Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів.

Так, за даними ЮНЕСКО, що за останні одинадцять років було вбито близько 930 журналістів, які висвітлювали новини і доносили інформацію до громадськості. Це становило в середньому одну смерть кожні чотири дні. Переважна більшість (93%) вбитих журналістів були чоловіками. У дев'яти з десяти випадків вбивці не понесли покарання. Безкарність призводить до все більшого числа вбивств і часто є симптомом загострення конфлікту і розвалу правоохоронної і судової системи.

Цього дня, 20 років тому, в лісі під Таращею знайдене тіло журналіста Георгія Ґонґадзе, який зник ще 16 вересня 2000-го року. Про історію українського журналіста, який за походженням був грузином, можна прочитати за покликанням.

Яке сьогодні релігійне свято

У цей день, 2 листопада, православні християни вшановують пам’ять святого Артемія Антіохійського, який жив у IV столітті і відомий як християнський святий. Згідно з переказами, він був воєначальником під час правління імператора Костянтина Великого.

Старанної службою він заслужив посаду намісника Єгипту. Незабаром після смерті імператора до влади прийшов Юліан Відступник, який ініціював сильні гоніння відносно прихильників християнської віри. Натомість Артемій виступив з критикою цієї політики, за що був заарештований і підданий численним мукам.

Попри сильні знущання Артемій не відрікся від власної віри, за що йому відтяли голову. Його тіло поховали у Константинополі, на території храму Іоанна Предтечі. У 1073 році частка мощей мученика Артемія потрапила в Києво-Печерську лавру, де перебуває досьогодні.

Іменини 2 листопада

Сьогодні іменини святкують: Артем, Леонід, Микола, Олександр, Павло, Герман, Герасим, Іван і Петро.

Народні прикмети 2 листопада

Наші предки прислухались до змін у погода та дослідили, якщо:

  • сніг випав на суху землю — очікуйте на теплу погоду;
  • модрина сьогодні скинула голки, отже невдовзі випаде сніг і пролежить до весни;
  • сьогодні на деревах видно іній, значить, рік не буде врожайним;
  • яка в цей день погода — такою буде зима.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: