Рада дозволила українцям змінювати по батькові

вру

Верховна рада підтримала у другому читанні та вцілому проєкт закону, який дозволяє фізичній особі змінювати по батькові.

«За» проголосували 259 народних депутатів, проти виступили 5 парламентарів, утрималися 50, - пише Суспільне.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться про те, що законодавство вільно дозволяє фізичній особі змінювати ім'я або прізвище, але в ньому не передбачено право зміни по батькові. Тому законом пропонується затвердити, що особа, яка досягла 16 років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім'я і (або) по батькові.

Дитина, яка досягла 14 років, має право змінити своє прізвище, ім'я та по батькові за згодою батьків (або одного з батьків, якщо інший помер, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини і т.п.). У разі якщо над фізичною особою, яка досягла 14 років, встановлено опіку, зміна прізвища, імені або по батькові такої особи здійснюється за згодою піклувальника.

У разі заперечення одним із батьків щодо зміни по батькові дитини спір між ними щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: