Любов і вірність за зраду: у Львові збирають історії про врятованих покинутих собак

DSC_0414-min
Наталія Лелик.

Афіні було півтора місяця, коли пані Тая знайшла її у дачному районі на околицях Львова. Ніхто відразу не міг зрозуміти, чому таке миле цуценя покинули? Але невдовзі з’ясувалося – Афіна глуха і має розсіяний зір.

Ця історія трапилася у квітні 2010 року. Очевидно, вада собаки й стала причиною того, що тварину покинули на вулиці. Біле цуценя з рожевим носиком три дні спало під столом на кухні. Її животик був порізаний і подряпаний. Нові господарі запідозрили, що в Афіни проблеми зі слухом, коли помітили, що вона не реагує ні на звук пилососа, ні на дитячий галас. Возили собаку по різних клініках. Лікували, ставили крапельниці, намагаючись покращити циркулювання крові, але всі зусилля виявилися марними. Афіна повністю глуха. Втім, це не стало перешкодою для нової родини. Афіна вже понад 10 років тішить усіх своєю любов’ю та вірністю.

Господарі запрошували для неї кінологів. Собаку вчили командам за допомогою спеціального свистка, на доторк, та нічого не виходило. Тоді сім’я, озброївшись терпінням, інтернетом і книжками, почала навчати Афіну самотужки. І сьогодні досить одного погляду, щоби собака зрозуміла, чого від неї хочуть.

Афіна.

«А найбільше Афіна любить людей! Спочатку біжить привітатися до людини, а тоді до собак. Але якщо людина її почухає, то вона на сьомому небі від щастя! Вона вже готова не їсти, не пити, не гуляти, лиш би її гладили. Це «страшна» доброта. Як я кажу, Афіна не загризе, а залиже до смерті», – так описала свою собаку господиня.

Розповіді про таких врятованих собак збирає кінологиня Наталія Лелик для проєкту «Вірність за зраду».

«Ідея проєкту народилася після того, як ми зняли свій перший фільм «Люби, піклуйся, розвивай». Я просто на вулиці підходила до людей із собаками і записувала їхні розповіді на відео. Просила розказати, чому вони взяли собаку, як наважилися на цей крок, чому саме цю породу чи, навпаки, безпородну. Зрештою, як змінилося їхнє життя після того, як вони завели чотирилапого друга? Які виникли труднощі? Адже не досить взяти собаку, і все відразу буде гладко.

Наталія Лелик.

Після того, як зробили фільм, я задумалася над другою серією. Але відмовилася від такої ідеї, бо це ніби повторити те саме. Власне тоді й з’явилася ідея проєкту «Вірність за зраду», тому що дуже багато собак люди викидають, «гублять», залишають десь. Та, незважаючи на це, собаче серце може бути дуже вірним і люблячим. Тварина знову може повірити новій людині. А з іншого боку, хотілося показати, що є багато людей, які рятують собак, а не лише покидають та зраджують», – каже пані Наталія.

Та, незважаючи на це, собаче серце може бути дуже вірним і люблячим. Тварина знову може повірити новій людині

Сьогодні вже зібрано вісімнадцять історій. Дуже часто вони розпочинаються однаково: тварину знайшли на смітнику, у лісі, на узбіччі, зі зламаною лапою, поранену, травмовану, хвору, з кліщами, а часом таку занедбану, що тільки якимсь дивом вона змогла вижити. Як це сталося, наприклад, з Найдою.

Її у травні 2019 року знайшли у лісопарку на вулиці Пилипа Орлика. Хтось проходив повз, сфотографував і закинув у соцмережі. Олександра Яворська, побачивши світлину, зрозуміла, що це поруч з її домом. Довго не думаючи, вона побігла по собаку. Тваринка нагадувала скелет – худа, перелякана, на ній була шлея, а поруч лежав повідець. Хтось не просто покинув собаку, а й не піклувався про неї раніше. Пані Олександра забрала песика додому, помістила у клітку і вирішила нагодувати. Як виявилося, організм замореної тварини не міг приймати їжу, а до шлунково-кишкових розладів додався сильний тремор голови. Собаку одразу повезли в клініку. Люди почали збирати гроші. Тим часом ветеринари встановили, що у тварини відмовляють нирки і ще цілий букет захворювань. Все ж Найду прооперували, а за якийсь час сказали: забирайте додому, вона помирає.

Найда.

Та пані Олександра не здавалася, вона продовжувала піклуватися про Найду, годувати, гуляти з нею. Хоча спочатку це виглядало дивно, бо перехожі могли подумати, що хазяйка заморила нещасну тварину. Але минав час і Найда стала одужувати. Через два місяці зробили повторні аналізи, і виявилося – собака здорова. Найда знову повірила людям після страшної зради, яку їй довелося пережити. Сьогодні вона щаслива, а в її погляді немає страху і недовіри.

«Є багато таких історій і кожна має свою особливість. Часто ми не можемо встановити, що сталося з твариною, як вона опинилася на вулиці. Але відслідкувати її долю з перших днів у нових господарів – це надзвичайно цікаво. Бо кожен собака по-своєму розумний, має свій характер і по-своєму виявляє подяку людям. Ви не уявляєте, які ці собаки вдячні. У мене є такий собака, його знайшли у гаражах. Ви б бачили погляд Айзи. Вона очей не відводить від господаря. А ще – дуже сильно ревнує, якщо він гладить чужих собак. Тоді вона тихо підповзає, щоби гладили її», – веде далі пані Наталя.

Крім самих розповідей, пані Наталя у господарів просить фотографії тварини, зроблені у перші дні, як собаку знайшли, і за якийсь час – після адаптаційного періоду. Вона каже, що світлини можуть дуже багато розповісти.

Бо кожен собака по-своєму розумний, має свій характер і по-своєму виявляє подяку людям

 

«Зовнішність тварини міняється. Переважно їх знаходять занедбаними, покусаними, з кліщами, шкірними вадами. Але я дуже люблю спостерігати за поглядом, у якому спочатку є лише загнаність. Коли собаку беруть, її очі наче відкриті, але там глибоко ховається страх, бо вона не знає, що буде далі. А після адаптаційного періоду це вже геть інший погляд – впевнений, спокійний, це погляд люблячого і відданого собаки. Інколи я намагаюся сфотографувати це. Вони вміють подивитися з такою вдячністю і добротою», – каже авторка проєкту.

Головне, беручи зраджену тварину, новим господарям насамперед слід запастися терпінням, бо адаптаційний період буває різним.

«У когось це тиждень-два, а в когось – і до пів року. Все залежить від того, яка травма була завдана собаці. Одна справа, коли викинули місячне цуценя, а інша – коли собака жила рік чи два з господарями, любила цю сім’ю, обожнювала людей, а її взяли і викинули. Адаптаційний період буде геть іншим. Тому коли до мене звертаються за порадою, бо собака, наприклад, відмовляється від їжі чи не дозволяє себе погладити, я кажу: не поспішайте, дайте їй трохи часу, щоб звикнути, аби вона зрозуміла, що її ніхто більше не викине, не зрадить, не вдарить, не образить, не забере їжу, що людські руки – це добро, а не біль. І так з часом вони звикають», – розповідає Наталія Лелик.

Волонтери знайшли Нюшу на смітнику, коли їй було не більше місяця. Покусана, збідована, але моторна, непосидюча і гавкуча, схожа на чорне вовченятко, маленька дівчинка швидко перетворилася на загальну улюбленицю. Волонтери записали відео з витівками Нюші. Але з пошуком нової родини було не все просто. Дві сім’ї відмовилися від Нюші саме через її надмірну енергійність. А ось третя була більш терпеливою. Господар не скаржився, коли Нюша, в якої прорізалися зуби, кусала йому руки аж до крові. Сьогодні це чудова собака, схожа на бельгійську вівчарку. Вона знає безліч трюків, танцює, ходить з пані Наталею на показові виступи до дітей у дитячі садочки чи до пацієнтів лікарень. Нюша і її господарі душі одне в одному не чують. Коли родина подорожує, то завжди беруть з собою свою чотирилапу улюбленицю.

Нюша.

Подібні історії не завжди мають щасливе завершення. Не усі покинуті і зраджені собаки знаходять нові щасливі родини. І водночас на противагу тим, хто здатний скривдити живу істоту, скалічити її, покинути напризволяще, є ті, хто рятує тварин, не боїться труднощів, які, найочевидніше, будуть. Такі історії, зазвичай, із щасливим завершенням. Маленькі зраджені істоти, незважаючи на завдані їм страждання, вміють прощати і дарувати безмежну любов тим, хто їх прихистив.

На противагу тим, хто здатний скривдити живу істоту, скалічити її, покинути напризволяще, є ті, хто рятує тварин, не боїться труднощів, які, найочевидніше, будуть

«Основна мета проєкту «Вірність за зраду» – щоб люди не боялися брати собак з вулиці, притулку. Зараз на вулиці можна зустріти не тільки безпородних тварин, а й породистих, яких залишають, виганяють, нібито гублять. Водночас люди часто бояться таких собак – чи все гаразд у них з психікою, чи не будуть агресивними? Ні, не будуть. Ми цим проєктом хочемо показати, що ці собаки адекватні і врівноважені. Потрібно лише пройти адаптаційний період, щоби тварина звикла до нового господаря. Любов і ласка забере будь-яку агресію і злобу. Часто собаки з вулиці перелякані, бояться нових господарів, а свій страх вони передають, наприклад, через гарчання.

Будь-який собака, якою б не була його доля, має здатність повірити знов і пробачати людині, довірити своє життя новому господарю. Після зради дуже важко знову повірити. Нема гарантії, що її не зрадять знову. Собака пробачає і тягнеться до нового господаря. Так народжується нове щасливе сімейство», – додала Наталія Лелик.

Жінка поставила собі на меті зібрати 100 щасливих історій про собак, які у подяку за свій порятунок дарують господарям любов і відданість. А згодом, щоб ці історії увійшли до книжки. Це буде, з одного боку, подякою тим, хто наважився дати прихисток зрадженим чотирилапим, а з іншого – можливо, поштовхом для людей, які боялися наважитися на подібний вчинок.

Якщо люди будуть свідомі, вони розумітимуть, що це гріх – викинути живе створіння, яке має право на життя, на їжу, на дах над головою

«Треба міняти свідомість людини. Якщо люди будуть свідомі, вони розумітимуть, що це гріх – викинути живе створіння, яке має право на життя, на їжу, на дах над головою. Можливо, хтось прочитає таку історію чи побачить фільм і це якось на нього вплине? Так, люди, у яких є собаки, їхнє життя змінилося – треба гуляти, годувати, дбати про тварин, але ніхто не сказав, що шкодує, що взяв собаку», – каже пані Наталія.

Редакція ІА Дивись.info вирішила долучитися до проєкту «Вірність за зраду». Ми допоможемо розповідати історії і збирати їх. А також віримо, що знайдуться меценати , які долучаться до проєкту – і книга щасливих історій побачить світ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: