На Львівщині осквернили пам'ятник розстріляним євреям

сколе

На Львівщині, у місті Сколе, вандали осквернили пам'ятник, який встановлений розстріляним євреям. Тут нацисти розстріляли близько 2500 тисяч євреїв.

«Це пам'ятник на старому еврейскому цвинтарi у мiстi Сколе спаплюжений вандалами. Потiм не дивуйтесь що так погано живете, вам каятись перш за все треба перш нiж просити доброго життя», - зазначила у соцмережі користувачка Stanislav Viktorovuch.

Довідка

З відступом радянських військ на початку радянсько-німецької фази війни, 1 липня 1941 року місто без бою було зайняте підрозділами угорської 1-ї гірської бригади 8-го Кошицького корпусу та частинами військ 17-ї армії вермахту. За час окупації, підрозділами СС, жандармерії та поліції було розстріляно тут понад три тисячі людей (переважно євреїв), зруйновано промислові підприємства, спалено чимало житлових будинків.

Перші згадки про юдеїв у Скольому датовані другою половиною ХVI ст. У 1765 році юдейська громада міста налічувала 1 063 особи, у 1888 — 1 333, а у 1910 — 3 099 євреїв. Після першої світової війни кількість євреїв, мешканців Сколе скоротилась до 2 410 осіб (1921). До 1939 року вони становили більше третини населення Сколе і абсолютна більшість з них була юдеями. На схід від ринкової площі була синагога збудована всередині XIX ст., яку під час окупації у вересні 1942 р. спалили нацисти та їхні прибічники.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: