Яку меддопомогу отримає пацієнт з тубезкульозом: пояснення НСЗУ

лікарні
Фото ілюстративне

Тариф, встановлений за лікування пацієнтів з туберкульозом, покриває як стаціонарний, так і амбулаторний етап лікування.

З 1 квітня медзаклади, які лікують пацієнтів з туберкульозом почали працювати за договором з НСЗУ.

Про це під час брифінгу відомства в середу, 4 листопада.

«За нової системи у медичних закладів зникає мотивація утримувати пацієнта у стаціонарі без медичних показів, адже зайняте ліжко більше не оплачується. Тривала ж госпіталізація призводила до надмірних витрат на лікування пацієнтів, а також до їхнього повторного інфікування у стаціонарі.

Програма медичних гарантій спрямована на те, щоб пацієнт з туберкульозом отримав сучасне і ефективне лікування. Ми також говоримо про ще один важливий аспект - дестигматизацію пацієнтів», - зазначають у НСЗУ.

З квітня цього року заклади почали звітувати в електронній системі охорони здоров’я про усіх пацієнтів та допомогу, яку вони їм надали. За півроку дії Програми медичних гарантій ці дані показують, що з місяця в місяць збільшується кількість пацієнтів, які лікуються амбулаторно. Тобто вдома. При цьому кількість людей, яких госпіталізують, не збільшується.

Це означає, що на стаціонарному лікуванні перебувають тільки ті пацієнти, які виділяють мікобактерію туберкульозу. Як тільки мікобактерія туберкульозу перестає виділятися, і це підтверджено лабораторно, то людина може продовжити лікування в амбулаторних умовах.

Це захищає пацієнтів від повторного інфікування у стаціонарі і більш тяжкої мультирезистентної форми туберкульозу.

Дані електронної системи охорони здоров'я показують, що у травні кількість пацієнтів з туберкульозом на амбулаторному лікуванні становила 3248, у стаціонарі лікувалося 669.

Тоді як вже у вересні кількість пацієнтів на амбулаторному лікуванні порівняно з травнем зросла на понад 6 тис пацієнтів і становила 9580. При цьому кількість пацієнтів у стаціонарі у вересні порівняно з травнем зросла всього на 167 осіб - і становила 836 пацієнтів.

Мультирезистентна форма туберкульозу потребує більш інтенсивного використання ресурсів при лікуванні. І це враховано у Програмі медичних гарантій. З 1 вересня тариф на лікування мультирезистентного туберкульозу за ініціативи НСЗУ збільшили на 40%.

Зараз в Україні 48 медичних закладів лікують пацієнтів з туберкульозом за Програмою медичних гарантій. З квітня НСЗУ виплатила їм понад 670 млн грн.
Пацієнт з туберкульозом в межах Програми медичних гарантій отримує безоплатно лікування в стаціонарних та амбулаторних умовах, ліки з Національного переліку. А також ліки, які закуповуються централізовано за бюджетні кошти.

У Програмі медичних гарантій-2021 ми пропонуємо наблизити медичну допомогу до пацієнта і стимулюватимемо розвиток амбулаторної допомоги пацієнтам з туберкульозом. НСЗУ ініціює впровадити новий пакет медичних послуг для лікування туберкульозу на рівні первинної медичної допомоги.

Також у 2021 році НСЗУ пропонує збільшити тариф на медичні послуги з лікування туберкульозу до 63 тис. грн на рік за умови, що у бюджеті на Програму медичних гарантій виділять 225 млрд. грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: