Що передбачається у Програмі медгарантій для пацієнтів з ВІЛ-інфекцією

віл

За пакетом «Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ-інфекцією» Національна служба здоров’я України законтрактувала 407 закладів. Їм виплачено понад 177 млн грн.

Про це під час брифінгу повідомили в Національній службі здоров'я України.

За оцінкою ВООЗ, Україна є регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції. Лише кожна друга ВІЛ-позитивна людина знає про свій статус і звертається по медичну допомогу.

Тестування на ВІЛ можна безоплатно пройти у свого лікаря, з яким укладена декларація, або у закладах, які мають відповідний договір з НСЗУ. Антиретровірусні препарати в Україні є доступними для кожної людини з ВІЛ-інфекцією та надаються також безоплатно.

Пацієнт у межах цього пакету отримує тестування на ВІЛ-інфекцію та післятестове консультування, взяття під медичний нагляд, призначення антиретровірусної терапії (АРТ), консультування щодо переваг АРТ та оцінка прихильності до лікування, збір скарг, анамнезу, скринінг на туберкульоз; оцінку потреби у соціальному супроводі та психологічній підтримці; визначення приналежності до ключових груп, проведення лабораторних досліджень, видача АРТ-препаратів та супровід дітей, народжених від ВІЛ позитивних матерів у віці до 18 місяців.

Послуга за цим пакетом надається амбулаторно.

Отримати її пацієнт може за направленням лікаря, з яким уклав декларацію, за направлення лікуючого лікаря, або звернувшись самостійно без направлення до закладу, який має відповідний договір з НСЗУ.

Якщо пацієнт з ВІЛ потребує стаціонарного лікування, то за направленням лікаря він також отримає цю послугу безоплатно в межах Програми медичних гарантій в закладах, які мають договір на стаціонарне лікування.

У наступному році за пакетом «Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ-інфекцією» НСЗУ планує ввести індикатори якості надання медичних послуг.

Цими індикаторами стануть - частка осіб на АРТ через 12, 24 та 36 місяців після початку лікування та частка осіб на АРТ, які мають невизначальний рівень вірусного навантаження.

Також планується, що АРТ-препарати для ВІЛ-інфікованих пацієнтів видаватимуть лікарі первинної ланки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: