Планета на карантині: які обмеження запроваджують у різних країнах

young scared and worried Asian Korean woman in protective mask sitting on stairs at home lockdown and quarantine during covid-19 virus pandemic in dramatic light
Фото: depositphotos.com

Ситуація через коронавірус у світі погіршується. Щодня кількість хворих зростає, і країни одна за одною повертаються до суворого карантину.

Яка ситуація з карантином і які карантинні обмеження запроваджуються у різних куточках світі, інформацію про це зібрали журналісти ІА Дивись.info.

США

Девід Альфонсо Мірамонтес, Сан-Дієго, штат Каліфорнія:

«На відміну від інших країн, США представляють самі собою свій відокремлений «світ». Оскільки федеральні уряди штатів не уповноважені законодавством у спрямуванні економічної діяльності територій, норми про введення і скасування карантинних обмежень належать виключно самим штатам. Замість рішуче впроваджувати норми, федеральний уряд тільки може заохочувати штати запровадити непередбачені законодавством рішення бюджетним коштом. Тому кожен із 50 штатів оформлює свої своєрідні плани із запобігання поширенню захворюванню.

Це призводить до різної відповіді серед американських територій, наприклад, у Каліфорнії діє чотириетапна система, яка регулює обмеження економічної діяльності, згідно з рівнем захворювання.

Натомість у Флориді (один із штатів з найгіршою ситуацією) не введено такої системи, а обмежування запроваджуються на розсуд штатних авторитетів.

Хоча США це одна соборна країна, в практиці залишається традиція незалежності і автономії штатів у різних сферах. Деякі люди, вивчивши законодавчі нюанси американського врядування, навіть порівняють США з ЄС».

Світлана Мічієва, Нью-Йорк:

«Зараз у нас все працює. Ресторани, щоправда, приймають відвідувачів лише на вуличних терасах – всередині не можна бути. У дуже багатьох забрали ліцензії на право продажу через те, що не дотримувались правил з дотримання карантинних норм. Без маски тут абсолютно нікуди не можна потрапити. На вулиці можна без маски, але в будь-яке приміщення, обов'язково, одягати маску.

Щодо шкіл, то тут розробили цілу систему навчання. Всі класи поділені на 4 групи: A,B,C i D. Три групи, окрім D, ходять до школи. Решта днів, коли діти залишаються вдома, то у них є онлайн-заняття. В одній групі максиму 5 дітей. Бувають такі дні, що є ще менше – двоє-троє. Всі діти мають приходити в школу із заповненими анкетами, що вони здорові.

Щодо тестування: все залежить від того, де його робити. Є такі тестування, що платити за них не потрібно, навіть якщо немає страховки. Було відкрито багато точок, де всі охочі можуть зробити безкоштовний тест на коронавірус. Є також й такі, що тестують прямо в твоєму автомобілі.  У школах також роблять безкоштовно тестування. Тут діє загальна система, де вказані особисті дані особи, яка здає тест на коронавірус. Якщо результат позитивний, тоді до таких хворих дзвонять і запитують, як вони почуваються, дають поради щодо лікування».

Німеччина

Дарина Попіль, Магдебург:

«З 2 листопада у Німеччині запровадили нові обмеження та правила через зростання кількості захворювань на коронавірус. Поки що нові правила діятимуть до кінця листопада, десь у середині місяця підбиватимуть попередні підсумки і дивитимуться, що змінювати далі.

З найголовнішого: заклади громадського харчування можуть працювати лише у режимі на виніс. Клуби, бари зачинені. Не працюють також косметичні, масажні салони, студії татуювання. Робота перукарень поки що дозволена за умов дотримання суворих заходів гігієни та карантинних правил. Театри та музеї, а також спортивні зали та басейни замкнено. Спортивні змагання відбуваються при порожніх залах та трибунах. Заборонено зупинятися в готелях з туристичною метою. Водночас у країні надалі працюватимуть торговельні заклади, а діти можуть відвідувати школи та дитячі садки. У магазинах та транспорті наче теж ввели певні обмеження, але оскільки ми живемо у невеликому місті Магдебурзі, якось не зауважили цього, тому що людей всюди і так досить мало. Дозволено зустрічатись людям у кількості не більше десяти осіб і не більше ніж з двох господарств (родин).

На жаль, в даний момент, коронавірус далі б’є у Німеччині нові рекорди. За минулу добу підтвердили 19990 випадків зараження коронавірусом, що є новим рекордним показником у країні. Міста у Німеччині діляться на певні зони. Донедавна Магдебург був ще у жовтій зоні, проте з минулого тижня вже також у червоній».

Польща

Ольга Ткаченко, Варшава:

«Ціла територія Польщі зараз перебуває у червоній зоні за кількістю хворих на коронавірус. Щодня медіа передають, що цифри інфікованих зростають, а місць у лікарнях для важких пацієнтів не вистачає. Уже якось від початку жовтня ввели обов’язковим носіння маски на вулиці теж. До того часу біло тільки у приміщеннях та громадському транспорті. Зате у парках та лісах можна без маски. Принаймні так написано на урядовому порталі, однак всі носять і в парках теж, бо, очевидно, бояться штрафів. У Польщі – це 500 злотих.

Від минулого тижня теж ввели обмеження на гастрономічну сферу – не можна відвідувати заклади громадського харчування, щоби поїсти – тільки з собою або на доставку. Досі працюють кіно, театри та заклади культури, однак з обмеженою кількістю присутніх. Те саме поширюється і на костели – 1 людина на 7 метрів квадратних. Натомість закриті спортзали та фітнесклуби. Державна медицина вся на телефоні, якщо це, звісно, не важкі випадки. У приватні клініки можна було записатись нормально, принаймні досі.

Із суботи, 7 листопада, починають діяти нові обмеження, оскільки вчора зафіксовано понад 25 тисяч нових хворих. Закривають магазини в торгових центрах, окрім аптек та магазинів із заcобами гігієни та косметики – дрогерії (типу «Космо» в нас), та із продуктами харчування. Також переводять на дистанційне навчання уже наймолодших школярів – 1-4 класи. Досі вони ще могли ходити до школи, старші – вже два тижні вчаться дистанційно. Дитячі садки та ясла поки не закривають. Бо тоді уряд повинен би виплачувати соціальну допомогу батькам, які працюють, але змушені сидіти вдома з малими дітьми.

Також від суботи будуть закриті кінотеатри, галереї та інші заклади, що надають культурні послуги. Натомість заклади релігійного формату – церкви, костели – залишаються відчиненими і можуть проводити свої обряди з обмеженою кількістю людей.

Поки що тотального локдауну, як навесні, немає, однак якщо кількість хворих зростатиме, то, мабуть,знову введуть. Комендантської години теж немає. А з 10 до 12-ої у магазинах діють так звані години для літніх людей, коли обслуговують лише тих, кому за 60-ть. А також з 8.00 до 16.00 у будні дні без супроводу дорослих не можна виходити на вулицю дітям до 16 років. Громадський транспорт надалі курсує з умовою занятих лише 50% сидячих місць».

Лідія-Марія Низ, Познань:

«Зараз Польща у червоній зоні карантину, тому з суботи, 7 листопада, вступають у дію жорсткі обмеження – всі атракції, бари, кафе тощо зачиняються, а працюватимуть лише продуктові магазини та аптеки. У нас загалом дотримуються правил щодо носіння масок чи дотримання соцдистанції. У автобусах, наприклад, зменшилась кількість пасажирів, які можуть їхати одночасно, на 50%. Тобто на кожні два місця по одній людині. Тут дуже часто їздять потягами між містами. Відповідно, людина мусить завчасно забронювати собі квиток і до цього всього ти маєш заплати додатково 1 злотий за квиток. Окремо за квиток і сидяче місце.

Власне, з суботи закриваються в торгівельні центри. Раніше можна було заходити тільки в масках і обов’язково брати з собою кошик, а якщо їх немає – чекати, поки з’являться. Так вони контролюють орієнтовану кількість осіб, які одночасно перебувають у приміщенні. Перед магазинами обов’язково мають бути дезінфектори, та обов’язково раніше кожен відвідувач мав одягати рукавиці.

Зокрема в продуктових магазинах рукавиці та кошички є обов’язковим атрибутом. На всіх касах контролюють дотримання дистанції. Якщо ти не мав рукавичок, міг взяти ті, які видавали при вході в маркет, але часто було так, що ті рукавиці закінчувались, тоді всім видавали одноразові пакетики.

У моїх колег по роботі є діти, які відвідують школу. Наприклад, якщо в дитини під час навчання з’явилась підозра на коронавірус, то мали прийти до школи медики та зробити тест. Раніше діти до 3 класу могли ходити до школи, а після третього – навчались дистанційно. Тобто якщо в сім’ї є двоє дітей і один ходив, а інший ні, то сенсу в таких обмеженнях немає.

Діти до 14 років не мають права пересуватись до 16.00 без дорослих , а вже після 16.00 це законно.

Усі вищі навчальні заклади вже давно на дистанційному навчанні, школи, до речі, тільки зараз позакривали на карантин.  Якщо це заняття, які відбуваються обов’язково в аудиторіях, то пари в студентів проходять у найбільших аудиторіях, в масках і інших засобах захисту.

Чула, що тепер, якщо тобі потрібен лікарняних, то достатньо просто подзвонити лікарю і проконсультуватись із ним телефоном. Ти приходиш із цим скеруванням і песером (індифікаційним кодом) і тобі в аптеці видають ліки. Зараз це стало дуже популярним.

Якщо хтось з твоєї сім’ї має ковід, то ти сидиш на самоізоляції 10 днів, а якщо вірус підтвердили і в тебе пізніше, то ти сидиш ще 10 днів

Коли були мітинги через заборону абортів у Польщі, на площі в Познані зібралось близько 4 тисяч людей, і на другий день, коли там тривали мітинг, але лишилось мало людей, їх поліція розганяла, а днем раніше ніхто нікому цього не забороняв.

Власне, всі басейни та спорткомплекси закриті. І ті, хто купував собі абонементи, не можуть ними користуватись. Щоправда, їх продовжили. Деякі спортзали мають фітнес чи аеробіку перейшли на дистанційку – і тренери ведуть заняття в прямому ефірі».

Канада

Галина Шупеня, Монреаль, провінція Квебек:

«У мене враження, що у світі все відбувається під копірку, хоча є певні відмінності, але вони теж у рамках кимось дозволеного.  У цьому випадку, як і з правилами дорожнього руху – більше контролю з боку поліції, який виливається у покарання, більше люди дотримуються обмежень та інструкцій. Покарання посилюються, коли збільшуються випадки заражень. Акцент також у більшій мірі ставиться на інформування населення про штрафи. Мають місце і доноси на сусідів. В один момент поліція Монреаля просила не телефонувати на 911 з подібними сигналами, бо це блокувало її роботу поліції. Тому було надане інтернет-посилання, де  люди могли поскаржитися.

Зараз у коледжах навчання відбувається онлайн, студенти з'являються фізично тільки на певні екзамени і лабораторні роботи. Ресторани зачинені, фітнес-центри також, що дуже не подобається власникам. Фітнес-центри оголосили, що відкриють свої двері незалежно від заборон, на наступний ранок влада видала закон, що відвідувачі будуть оштрафовані на 6000 доларів. Таким чином ніхто не пішов на тренування. Що мене турбує – під приводом ковіду знизилася якість обслуговування (медицина, поліція, установи та організації etc). Я зовсім не проти ні масок, ні дистанціювання, але ситуацією почали зловживати, сервіс деградує на всіх рівнях, економіка, соціальне життя занепадають і викликають інші проблеми, навіть смертельного характеру».

Італія

Марія Щур, Нембро, провінція Бергамо:

«Ми знову в червоній зоні і для нас запроваджені суворі обмеження. Якщо, наприклад, працюєш у сусідньому місті, то повинен мати такий автосертифікат, куди вписуються твої дані і адреса фабрики, заводу, магазину  ресторану чи людини, яку доглядаєш, і робочий час, дату.

Супермаркети на вихідні і свята не працюватимуть, тому цього тижня буде хаос. Поліція вже рейдує. Щоправда, дронів ще не бачила, але будуть. Штраф за порушення карантинних обмежень від 400 до 1500 євро. Ми всі від березня ходимо в масках, навіть у 40-градусну спеку. Вже звикли. Два тижні тому запровадили комендантську годину з 22 до 5 години. Ніхто на вулиці не повинен бути. Бари і ресторани закрили о 18.00, щоб не було скупчення людей, хоча і так все винесли надвір і встановили кабінки. Всюди вимагають дезінфікувати руки, в магазинах ще й рукавички дають. Це норма і всі дотримуються, принаймні у нас.

Багато молодих хворіють безсимптомно, а люди зі слабким імунітету страждають більше. Але наші лікарі вже знають схему лікування і забезпечені всім необхідним. Лікування безкоштовне і тести теж. Власники фабрик і заводів забезпечують масками своїх робітників. Вартість маски – 50 центів.

Але є велика різниця у ставленні до карантину на півночі і півдні країни.

На півночі люди законослухняні роботяги, їм сказали закрити – вони закрили. А на півдні починають все трощити. Для них сидіти вдома, ні би у тюрму сісти. На півночі весілля на 20 чоловік, на півдні – 200-400».

Чехія

Христина Пікулинська, Оломоуц:

«У Чехії вже другий тиждень діє надзвичайний стан, а з 3 листопада його продовжили до 20.11. Влада позакривала всі магазини і торгові центри. Працюють тільки аптеки і супермаркети, їм скоротили графік до 20:00, в неділю вони теж закриті. На диво, працюють магазини з побутовою хімією, посудом та килимами. З 28.10 діє комендантська година з 21:00 до 5:00.

Навчання у внз, молодшій школі та середній школі перейшло в онлайн-режим. В університетах цього семестру студентам дозволили не платити за навчання та повідомили, що до нового року воно не відновиться. Дитячі садки теж перейшли на онлайн.

Влада закликає там, де це можливо, переходити на дистанційну роботу. Вдома переважно залишаються жінки. Я знаю, що одному з батьків, який мусить сидіти вдома з дітьми через карантин, на роботі так само платять зарплату. Виплачується одноразова допомога тим сім'ям, у яких труднощі з фінансами.

Літом маски вже можна було не носити, а з 1 вересня потрібно знову у приміщеннях, а від початку надзвичайного стану і на вулиці, якщо поряд є люди без дистанції 2 метри. З початком надзвичайного стану першими закрили церкви, богослужіння скасовані, але церкви повністю відкриті з 9 до 18 для індивідуальних молитов, щодо похоронів то дозволено не більше 10 осіб. Можна замовити індивідуальну службу (для вінчання чи хрестин).

Люди дистанцію реально дотримуються хіба в аптеці. Серед чехів є люди, які принципово не носять маски. З березня в гуртожитках заборонені відвідування. Проте знаю випадки, коли студенти із-за кордону, що приїхали по  програмі Еразмус, у жовтні влаштували вечірки «без обмежень», після чого всі пішли в карантин. Це стало причиною того, що весь універ пішов на дистанційне навчання.

Лікарні у Зліні переповнені, тому хворих, яким не вистачило місць везуть в Оломоуц і Брно. Коли я приїхала з України в кінці вересня, робила тест на ковід. Вартість тесту 2006 крон (70-80 доларів), але це для тих, хто подорожує або просто хоче зробити тест для себе, якщо ти захворів і маєш страховку, то тест роблять безкоштовно.

Нещодавно в Празі була демонстрація проти посилення карантину, але на ній побилися між собою футбольні фанати, тому на неї ніхто навіть особливої уваги не звернув».

Іспанія

Ірина Халон-Соловій, Сарагоса:

«Маску носити обов’язково. Якщо ти цього не робиш, виписують штраф. Крім цього, оточуючі сприймають тебе негативно і роблять зауваження. Кілька днів тому запроваджено режим комендантської години – без поважної причини, підтвердженої довідкою, не можна виходити з дому від 23.00 до 6.00, можна вийти лише в аптеку – інакше штраф. Також не можна гуляти групами понад 6 осіб (раніше було 10). Усі заклади повинні бути зачиненими о 20:00. Не можна їсти всередені закладу, тільки на веранді. Школи працюють, але класи поділені, щоби в приміщенні було менша дітей. Університети частково перейшли на дистанційну освіту – лекції відбуваються онлайн. Також без поважної причини, підтвердженої довідкою, не можна виїжджати за межі регіону».

Грузія

Русудан Алхазашвілі, Тбілісі:

«Школи та виші працюють в режимі онлайн.  У великих ресторанах за одним столом не може перебувати більше 10 осіб, заклади працюють до 22.00. Наразі працюють відкриті тераси, але влада розглядає питання про їхнє закриття. Також поки що працюють торгові центри – там проводять температурний скринінг. У місті діє масковий режим, штраф – 20 ларі (приблизно 200 гривень). Комендантської години наразі немає, але йдеться про запровадження».

Швейцарія

Галина Чоп, Люцерн:

«У Швейцарії карантинні обмеження відрізняються залежно від кантону. До прикладу, коли влітку вирішили, що у громадському транспорті потрібно бути в масці, то це поширилось на всі кантони. Водночас у Цюриху заборонили впускати у магазини без масок, а ось в кантоні Люцерн ця норма почала діяти всього лиш наприкінці жовтня. Також зараз вимагають одягати маски у всіх закладах загального користування і навіть на закритих дитячих майданчиках.

Влітку швейцарці не дуже дбали про карантин: купальні біля озер, а також відкриті басейни були переповненими. Люди дбали про дистанцію, але дуже відчувалось, що багато швейцарців не могли звично поїхати на канікули за кордон або ж до моря. Звісно, туристична галузь Швейцарії страждає без звичної великої кількості туристів з усього світу, однак зріс внутрішній туризм.

Якщо ж у когось з членів сім‘ї позитивний тест на коронавірус, то уся сім‘я йде на ізоляцію на 10 днів.

Також багато компаній зараз пробують працювати в режимі хоум-офіс, а онлайн-продажі як ніколи зросли».

Нідерланди

Роман Груй, Амстердам:

«Тут люди ставляться до всього набагато простіше, але водночас – відповідальніше. Тут за маски не штрафують і немає інших покарань. Наприклад, у магазини можна заходити і без маски, та обов’язково потрібно брати візок чи кошик і дотримуватись 1,5 метра дистанції.

Щоправда, в великих торгових центрах наявність маски є обов’язковою умовою. Загалом у місті роблять найбільший акцент на соціальну дистанцію, оскільки вірус поширюється повітряно-крапельним шляхом. Та попри це всі дисципліновані: де обов’язково необхідно бути із засобами захисту – їх і використовують, а де ні – люди обирають на власний розсуд.

До речі, тут не зачиняють ані спорткомплексів, ані розважальних центрів. Працюють кав’ярні та ресторани, втім, знову ж таки, каже Роман, із обов’язковими правилами, які знає кожен мешканець».

Молдова

Сергій Коваленко, Кишинів:

«Карантинні обмеження такі ж, як і всюди. Працюють заклади громадського харчування , торгово-розважальні центри чи магазини. Туди заходять за умови обов’язкового носіння масок  і дотримання дистанції. Якщо проходять якісь масові збори, то максимум на 50 людей в одному приміщенні, однак лише за крайньої необхідності, а саме приміщення має бути розраховане щонайменше на 50% більше людей. Не дозволено проводити жодних мистецьких чи публічних заходів.

У школи  та дитсадки не можна заходити батькам, вони приводять дітей тільки до вхідних дверей. З початку епідемії навчання відбувалося в онлайн-режимі, а з вересня вже всі сіли за парти. Якщо хтось в класі захворів на коронавірус, всі діти йшли на 2 тижні на карантин, потім знову повертались до навчального процесу.

Насправді, у місті люди дуже напружені, бо здебільшого хвилюються через карантин, інформаційно вони озброєні дуже добре, а ось на околицях Кишинева, у селах  складається враження, нібито взагалі не існує ніякого карантину.

Статистика щоденно зростає, але минулого тижня, коли відбувались вибори, оприлюднили дані, де за добу занедужали лише 180 осіб. У порівнянні з іншими днями, де кількість інфікованих людей доходила до 1000 за добу.

Крім цього, молдовські похорони не проходять без застіль. Тепер це категорично заборонено.

За не дотримання маскового режиму штрафують одразу – без попереджень. Штраф становить  150 лей – це  4 тисячі доларів.

Усі застілля, гуляння  чи святкування дуже чітко відслідковують. Люди знають, що можуть телефонувати у поліцію в будь-який час і сповіщати про порушення карантину. Крім цього, поліція завжди патрулює всі околиці та спальні райони. Таким порушникам виписують дійсно серйозні штрафи. Йдеться про 15-20 тисяч євро.

Якщо тебе забирає швидка допомога із підозрою на коронавірус, тоді обов’язково роблять безкоштовний тест на коронавірус. Перед  тим медики оглядають пацієнта та роблять висновок чи необхідна госпіталізація на місці. Але це дуже небезпечно. У нас в сім’ї була хвора на двосторонню пневмонію, її забрала швидка з огляду на підозру на коронавірус. І вже в самій лікарні вона підхопила вірус.

Ніхто не знає, як буде далі. Нас щодня інформує влада про зміни, епідемситуацію чи нові обмеження, якщо такі є, а обов’язок громадян дотримуватись, оскільки наслідки дійсно дуже серйозні, зокрема це стосується штрафів, суми яких є непідйомні для багатьох людей».

Росія

Мар’яна Боднар, Норильськ:

У Норильську ситуація трохи краща, ніж по країні загалом. Там на 4 листопада не було підтвердженого жодного випадку коронавірусної інфекції.

«У нас університети перевели на дистанційне навчання. Громадський транспорт працює, але нікого без маски не пускають. Усюди висять вивіски, що без маки заходити не можна. Спортзали і фітнес центри також працюють і басейни не закривали. Перукарні і салони краси не зачиняють.

Дітям можна виходити гуляти лише у присутності дорослих. В усіх магазинах при вході є антисептики і безкоштовні маски, а також рукавички. Хто не дотримується карантину, тобто заходить без маски, то штраф стягують і з власника магазину, і з того, хто порушив карантинні правила. Для власників це від 3 до 40 тисяч рублів, для порушника – 6-10 тисяч. У нас зараз 30 градусів морозу, не дуже погуляєш у таку погоду, а ще й з вітром, тому люди зазвичай швидко тікають у приміщення магазинів, бо кафе і ресторани працюють зараз лише на виніс».

Надія Катик, Ачинськ, Красноярський край:

«А з короновірусом, звичайно, у нас не дуже хороша обстановка (в Сибіру). Обмеження вже не жорсткі (маски, рукавички, дезінфекція) та виконують їх тільки свідомі громадяни. Тому в нас епідемія тільки набирає обертів. Лікарні перевантажені, не справляються. Аптеки працюють «з коліс», тобто надходять ліки і його тут же розбирають. Як і завжди, виручаємо один одного хто чим може... Це я про народ. Всі організації працюють в звичайному режимі. Багато хворіє людей, КТ вже роблять за свій рахунок, «швидку» буває не дочекатися (якщо з диханням немає проблем, то і не їдуть), в лікарню йти не дозволяють, а онлайн поки не консультують.  На стратегічних підприємствах обіди приносять на замовлення, тобто їдальні працюють тільки на винос».

Далі буде…

Матеріал підготовлено командою ІА Дивись.info

Фото: depositphotos.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: