Вибори в ОРДЛО: бути чи не бути

Two men push a bicycle past a direction board in the village of Lutugine just outside Luhanks
Фото: Укрінформ

Українська сторона у ТКГ пропонує, щоб не пізніше 31 березня 2021 року на території ОРДЛО були проведені місцеві вибори, відповідно до Конституції та законів України і з дотриманням стандартів ОБСЄ – Копенгагенського документа 1990 року.

Чи є ймовірність, що за такий короткий час на території окупованого Донбасу будуть умови для проведення виборів та яких результатів і наслідків можна очікувати, ІА Дивись.info запитала в експертів.

Дмитро Сінченко, голова ГО «Асоціація політичних наук»:

«Щоб на території окупованого Донбасу можна було провести вибори, потрібно його, по-перше, звільнити від окупантів, по-друге, провести розслідування діяльності українських громадян, що перебували на окупованих територіях, на предмет співпраці з окупантами, розслідувати злочини, пов'язані з окупацією наших територій і притягнути до відповідальності винних осіб, по-третє, повернути додому вимушених переселенців і компенсувати їм збитки, спричинені окупацією, за рахунок окупанта, і по-четверте, провести інформаційно-просвітницьку роботу з місцевим населенням, щоби знешкодити негативний вплив російської пропаганди. Після цих дій дійсно можна буде проводити вибори. Але, якщо говорити простіше і коротше, це можливо лише після перемоги України у війні з Росією».

Мельник Микола, аналітична група «Левіафан»:

«Позиція України зараз лише дублює положення Закону України «Про особливий порядок здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей», в якому передбачено, що спочатку збройні формування РФ звільняють ОРДЛО, потім Україна отримує контроль над російсько-українським кордоном, а потім відбуваються вибори і ОРДЛО отримує певні преференції, в частині Вільної економічної зони, створення підрозділів народної міліції, окреме мовне законодавство тощо.

Водночас це суперечить Мінським угодам, в яких чітко зазначено, що спочатку вибори – потім кордон. Отже, я більш ніж впевнений, що РФ не прийме пропозиції України. І навесні не відбудеться жодних виборів. Так як і не закінчиться війна. Більше того, не бажання України йти на поступки може закінчитись ескалацією конфлікту, і мені дуже хочеться сподіватись, що ми до цього готові».

Василь Мельничук, експерт:

«Свого часу президент Зеленський не даремно наголошував, що вибори на непідконтрольних територіях мають відбутися з дотриманням законодавства України. Коли ми говоримо про проведення цих виборів, то відразу слід задуматися над питанням: хто зможе забезпечити дотримання Конституції і законів України в ОРДЛО? Правильна відповідь – ніхто. Якщо «ДНР-ЛНР» не живуть за законами України, то як ними може бути дотримане законодавство України під час виборів? А раз так, то вибори або не будуть проведені, або це будуть вибори не в Україні, а в «ДНР-ЛНР», які будуть проводитися владою невизнаних республік за їхніми так би мовити законами.

Всі ми пам'ятаємо, як рік-півроку тому жваво обговорювалося проведення місцевих виборів у жовтні 2020 року на всій території України. Вибори пройшли, але не в «ДНР-ЛНР». Та ж доля чекає і чергових «виборів».

Слід розуміти одну важливу істину: допоки Україна не відновить свого контролю над територіями ДНР-ЛНР, ніяких виборів за українським законодавством там бути не може. А відновлення такого контролю можливе лише у разі, якщо політичні еліти України і РФ домовляться про повернення цих територій Україні.

Олександр Хмелевський, експерт:

«До 31 березня 2021 року створити умови для проведення виборів в ОРДЛО, згідно з українським законодавством та дотриманням стандартів ОБСЄ, неможливо. Адже для цього спершу потрібно звільнити регіон від окупантів, встановити контроль над кордоном, відновити діяльність українських органів виконавчої влади, українських партій, ЗМІ тощо. Це великий обсяг роботи, який за найсприятливіших обставин не можна здійснити навіть за один рік. Проведення виборів у нинішніх умовах, означає збереження та легалізацію влади сепаратистів. Одразу після підрахунку голосів нова вже законна влада оголосить про вихід регіону із складу України та приєднання його до Росії. Про такі наміри сепаратисти заявляють відверто. Слід вже давно визнати, що виконання Мінських угод для України неприйнятне та шукати інші шляхи вирішення проблеми».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: