З 1 січня у ЗСУ стартує переатестація сержантів: як це працюватиме

військо
фото ілюстративне (з архіву)

З 1 січня 2021 року в Збройних силах стартує переатестація військовослужбовців рядового, сержантського і старшинського складу відповідно до нового переліку звань.

Про зміни, які чекають українське військо, в четвер, 5 листопада, розповів під час брифінгу головний старшина ЗСУ – начальник Управління по роботі з сержантським складом старший прапорщик Олександр Косинський, - пише Новинарня.

З його слів, лише п’ять військових звань сержантського і старшинського складу підпадають під переатестацію.

Так, переатестовуватимуть тільки тих військовослужбовців, чиї звання змінюють назву.

«Наприклад, є звання «старший сержант» і у новій колонці звань – та ж назва «старший сержант». Військового з таким званням не треба переатестовувати.

Звання «рекрут» нижче за звання солдата і призначене виключно для громадян, які прийдуть на військову службу за контрактом – на час проходження ними курсу базової загальновійськової підготовки і випробувальний період. Отже, переатестовувати у звання «рекрут» нині нікого.

Змінюватимуть тільки звання:

«старшина» – на «головний сержант»;
«прапорщик» – на «штаб-сержант»;
«старший прапорщик» – на «майстер-сержант»;
«мічман» – на «штаб-старшина»;
«старший мічман» – на «майстер-старшина».
«Всі, кому присвоєні згадані п’ять військових звань, повинні будуть переатестовуватись, щоб отримати нові звання, – цитує головного старшину ЗСУ Косинського видання «Армія.Інформ».

За його словами, військовослужбовців, які на час переатестації обійматимуть штатні посади вищого сержантського складу переатестують у ці військові звання відповідно до їхніх штатно-посадових категорій, так би мовити, “один до одного”.

Тобто, без врахування, в якому званні ці військовослужбовці фактично перебуватимуть на момент переатестації.

Йдеться про посади, які передбачають штатно-посадові категорії «майстер-сержант», «майстер-старшина», «старший майстер-сержант», «старший майстер-старшина», «головний майстер-сержант», «головний майстер-старшина».

«Слід врахувати, що звання «старший майстер-сержант», «головний майстер-сержант» – додаткові військові звання. Тобто, вищі на два ступені, ніж найвище звання сержантського складу «старший прапорщик» у попередній колонці звань. Те ж і для корабельних військових звань. Якщо, для прикладу, в бригаді наразі є головний старшина бригади, який перебуває у званні «прапорщик», то, попри зазначене, йому присвоять одразу звання “майстер-сержант”. Тобто, на рівні посад вищого сержантського і старшинського складу ми під час переатестації сформуємо “вершину кадрової піраміди” сержантського корпусу», – додав Косинський.

Він також зауважив, що нові військові звання введуть у штати військових організаційних структур до кінця 2020-го, а переатестація розпочнеться з 1 січня 2021 року.

Проте це не стосуватиметься військових частин та підрозділів, що виконують завдання за призначенням у визначених районах. У них переатестацію проводитимуть після завершення виконання завдань і повернення особового складу до пунктів постійної дислокації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: