10 дивних фобій, про які ви могли навіть не здогадуватись

fobias
Фото: Всвіті

Страхи є в кожного, хоча людина може й не підозрювати про існування якогось з них до тих пір, поки сама не зіштовхнеться зі своїм страхом у житті. В деяких випадках страх може перетворитися у справжню фобію, з якою потім дуже важко впоратися. Звичайний страх минає, а фобія, як правило, – ні.

Фобія — страх, який неможливо контролювати. Він стійкий, не пропорційний до реальної загрози. Ми вирішили розібратися, які дивні фобії має чи не кожна людина і скласти список тих, з якими найчастіше зіштовхуються спеціалісти під час розмов з пацієнтами.

Ксантофобія

Виявляється, що кольорів також можна дуже боятися. Ксантофобія – страх жовтого кольору. Вчені пояснюють цю фобію тим, що жовтий колір міг бути пов’язаний з певним трагічним життєвим досвідом. Часто це спричиняють якісь трагічні події. Так у Китаї жовтими були шарфи імперських солдатів Через негативний досвід люди почали відноситися погано й до всього жовтого, що ніяк не було пов’язаним з армією та політикою. Для людей з ксантофобією справжнім випробування виявляється вживання лимонів, бананів, сиру, лимонаду, яєць.

Хілофобія

Ліс та дерева викликають паніку у людей, які мають хілофобію. Частина слова «hylo» запозичена з грецької й означає «ліс». Цей страх пояснюється тим, що у дитячих казках, розповідях, фільмах ліс виступає, як місце де відбуваються страшні речі.

Потрібно розділяти хілофобію від звичайного страху заблукати в лісі. У людей, які страждають хілофобією, проявляються й інші симптоми: сухість у роті, підвищене потовиділення, судоми.

Найдивніші фобії, пов'язані з їжею - vsyachyna.com

Турофобія

Одна з найрозповсюдженіших фобій, з якою звертаються до спеціалістів – турофобія. Є люди, які страждають від панічного страху перед сирними продуктами. Нелюбов до сиру зрозуміла, але страх його – ні, адже, здавалося б, що може бути страшного в тертому сирі, наприклад? Однак, на світі є люди, які навіть втрачають свідомість від запаху або виду сира.

Омфалофобія

Якщо ви панічно боїтесь торкатися свого пупка, бо раптом щось з ним станеться, то це прояви омфалофобії. Для тих, хто страждає омфалофобією нестерпно навіть бачити відкритий пупок. Смішного в цьому нічого не має, адже навіть селебреті страждають від цієї фобії. Хлої Кардаш’ян та Дженні Фрост намагаються давно позбутися омфалофобії.

Омброфобія

Панічно боїтесь дощу? Можливо у вас омброфобія. Як би дивно не звучало, але так, омброфобія – страх потрапити під дощ. Психологи пояснюють причину цієї фобії наступним чином: ті, хто страждають омброфобією бояться не просто потрапити під дощ, а під кислотний дощ. Про нього іноді попереджають синоптики, коли розповідають про небезпечні викиди в атмосферу та їх наслідки. Виникнення фобії пов’язане з негативним досвідом у житті через дощ.

Что такое номофобия

Номофобія

Одна з найсучасніших фобій, визнаних медичним товариством. Слово «номофобія» – калька з англійського «Nomophobia», що означає «No mobile phone phobia». Люди, які страждають від цієї фобії бояться залишитися без телефону. У них спостерігається дратівливість, неможливість зосередитися, почуття сильного дискомфорту, печалі, розгубленості.

Проведені дослідження показали, що чоловіки більше страждають від номофобії, ніж жінки. А 65 % американців взагалі сплять поряд з телефоном. Також статистика стверджує, що кожна п’ята людина швидше згодна вийти без взуття, ніж без телефона.

Уранофобія

Ірраціональний страх неба переслідує людей з уранофобією. Їм доводиться чи не найважче, адже кожен їх вихід на вулицю – це катування. Ця фобія може виникати від раптово побаченого літака, або новин про метеоритний дощ. Після подій 11 вересня 2001 року в США багато людей зверталися за допомогою до спеціалістів саме через страх дивитися в небо. Певний внесок у розвиток цієї фобії вносять й Голлівудські блокбастери, які розповідають про вторгнення інопланетян та падіння Місяця. А ці стрічки дивляться вразливі діти.

Пентерафобія

Саме так називають страх перед тещею або свекрухою.

Страх перед тією, яку ми нерідко називаємо «другою мамою» – фобія, яка зустрічається досить часто. Цю фобію провокують самі тещі та свекрухи своїми діями. Це відбувається, коли їхні діти виростають та створюють власну сім’ю. Бажання брати активну участь в житті своїх дітей, оберігати їх від небезпеки, вчити піклуватися про них усіх членів нової сім’ї – це своєрідна манія багатьох батьків, адже дорослішання дитини – завжди стрес для матері. Вона відчуває себе непотрібною, забутою, маючи доросле дитя.

Тріскайдекофобія та тетрафобія

Одна з найчастіших фобій, яка переслідує забобонних людей. Число 13 у багатьох народів пов’язане з чимось поганим. Одне тільки згадування п’ятниці 13-го навіює містичні думки, пов’язані з нечистою силою. Люди бояться 13-го числа починати нові справи, у деяких будинках може бути пропущений 13 поверх і ви не знайдете 13 квартири. Насправді ж все залежить від культурної особливості народу. Якщо у Європейських країнах та Америці бояться числа 13, то в Азії так само ставляться до числа 4 – числа смерті. А це вже тетрафобія.

Атіхіфобія

Страх невдач здатний вкрай негативно позначитися на житті людини, на її діях і намірах, а також перетворитися на необґрунтовану фобію, яка стане нездоланним бар’єром перед досягненням цілей. Для таких людей, поняття невдача і конкуренція є взаємопов’язаними, тому вони нічого не роблять в області здатної викликати проблему. Результатом цього стає втрата впевненості, що тягне депресію, а можливо і більш негативні наслідки.

Джерело Всвіті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: