Союзники США вітають Байдена з перемогою на виборах президента

10db798e-ecda-48da-927f-a932afcdaa1c_w1023_r1_s
Фото: Радіо Свобода

Союзники Сполучених Штатів Америки від Європи до Східної Азії вітають Джо Байдена із його обранням наступним президентом США. Свої привітання вже висловили у ЄС, зокрема Німеччина, Франція, Польща, а також Великобританія, Японія.

Свою позицію висловив навіть Іран, у якого складні відносини із Вашингтоном, повідомляє Радіо Свобода.

Президент Ірану Хасан Роугані припустив, що нова адміністрація Байдена зможе «компенсувати попередні помилки» влади.

«Тепер у майбутньої американської адміністрації є можливість компенсувати свої попередні помилки і повернутися на шлях дотримання міжнародних зобов’язань», – сказав Роугані.

У Німеччині, що є поряд зі США однією з провідних країн союзу НАТО, канцлер Анґела Меркель висловила очікування на продовження співпраці з Байденом як із президентом. «Наша трансатлантична дружба незамінна, якщо ми маємо впоратися з великими викликами нашого часу», – заявила вона.

Раніше Байден казав, що планує стати на «надійний шлях повернення до дипломатії» з Іраном, і порушити питання про можливість повернення США у ядерну угоду, підписану, коли він був віцепрезидентом за Барака Обами.

Тож у ЄС теж привітали Байдена і Гарріс, але не прямо з «обранням», як багато інших, а «з досягненням достатньої кількості голосів виборників». «Ми стежимо за процесом підтвердження результатів і впевнені, що виборча система США скоро оголосить результат», – мовиться в заяві президента Європейської ради Шарля Мішеля.

«ЄС знову підкреслює свою відданість міцному трансатлантичному партнерству і готовий до взаємодії з обраним президентом, новим Конгресом і адміністрацією США», – заявив Мішель.

У сусідній зі США Канаді висловилися пряміше, привітавши Байдена і Гарріс «із обранням наступними президентом і віцепрезидентом Сполучених Штатів Америки».

Як повідомляє УП, Байден планує видати виконавчі укази, що скаскють кілька розпоряджень Дональда Трампа, щойно вступить на посаду 20 січня.

Він планує повернути США в Паризьку хартію по клімату, а також скасувати вихід США із Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Крім того, за даними джерел The Washington Post, кандидат від демократів хоче негайно скасувати заборону на імміграцію, яка була націлена країни з мусульманською більшістю, і відновити програму, яка дозволить людям, незаконно привезеним у Штати в дитинстві, залишатися в країні.

Крім того, вже в понеділок Байден планує оголосити про склад своєї групи по боротьбі з коронавіром.

У багатьох американських містах поблизу будівель місцевої влади зібралися протестувальники, які виступають на підтримку Дональда Трампа, який програв у виборчих перегонах. Серія акцій протесту відбулася у суботу, 7 листопада, повідомляє УНН.

"Це ще не кінець!" та "Зупиніть крадіжку!". З такими гаслами, згідно з повідомленням, прихильники чинного президента США виражають свою підтримку Трампу та його поки нічим не підкріпленим заявам про те, що у Демократичній партії виграли вибори за допомогою фальсифікацій. Кількість учасників таких акцій у різних містах складає від декількох десятків, та подекуди вони переростають у сутички із прихильниками Байдена", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у Атланті зібралося близько тисячі учасників мітингу. Також декілька тисяч прихильників Трампа зібралися у Харрісбурзі у штаті Пенсильванія, щонайменше одна тисяча учасників подібних акцій повідомляється і у столиці Арізони Феніксі та столиці Техасу Остіні. Декілька сотень демонстрантів зібралися у Салемі в Орегоні з закликами "зупинити крадіжку". Менш чисельні акції відбулися у багатьох інших населених пунктах країни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: