Уродженець Львівщини Яцик: канадський мільйонер - покровитель українознавства

zrbr1

У понеділок, 9 листопада, розпочнеться традиційний щорічний Міжнародний конкурс української мови.

Конкурс названий іменем Петра Яцика - канадського підприємця українського походження, мецената і філантропа, відомого своїм вагомим внеском у фінансування українознавства на Заході та в Україні.

Народився Яцик 7 липня 1921 року у селі Верхнє Синьовидне, що на Львівщині. Тут навчався у місцевій школі, а потім на сільськогосподарських курсах. Розуміючи, що в сільський побут входить техніка, відчуваючи її велике майбутнє, хлопець активно цікавиться механікою, успішно закінчує в 1939 році шестимісячні залізничні курси і починає працювати помічником машиніста. В часи Другої Світової війни переживає всю трагедію українського народу – окупацію, повстанський рух і в той же час мусить дбати про родину, якій став опорою після смерті батька. Яцик хотів стати добровольцем дивізії «Галичина», але його відмовив німець, мотивуючи це тим, що «там – каліцтва, смерть», а надто важко тому, хто ніколи не мав справи зі зброєю. 1944 р. Петро Яцик, який понад усе не хотів жити під совєтською владою, вирушає спершу в Регенсбург (Німеччина): «Не знав я тоді, чого можна сподіватися поза границями України, та у своїй голові я вірив в одне: як збережу себе живим, то матиму змогу щось зробити для справи, за яку можна лише мерти на рідних землях»

В Німеччині Петро  вступив до Українського технічно-господарського інституту, завзято вивчав англійську, німецьку та іспанську мови. У 1947 року виїхав до Канади, і, як сам розповідав, вийшов у Монреалі з літака з «сімома долярами у кишені». Не цурався жодної роботи, працював у ресторані, відокремлюючи м’ясо від кісток, мив посуд, згодом – на залізниці та молочарні, збираючи цент до цента. Яцик швидко усвідомлює, що Канада – простір можливостей. Заробивши трохи грошей, вони із партнерами Володимиром Клішем та Степаном Рошком відкрили українську книгарню «Арка». 1954 р. Яцик, накопичивши 46 тисяч доларів, забирає свої «активи», готуючись до справи більш масштабної. Після «Арки» новими проєктами Яцика стали меблевий магазин, згодом – будівельна фірма «Аккурат Білдерс Лтд.». З часом будівельний бізнес став справою його життя і приніс йому мільйонні статки, зробивши одним із найбагатших людей Канади і найбагатшим українцем світу того часу.

Крім того Петро Яцик цікавий тим, що є найбільшим українським жертводавцем другої половини ХХ століття. Ще з кінця 50-х років почав направляти значні кошти на реалізацію різноманітних наукових і культурних проектів української діаспори.  Зокрема, його грошам завдячує поява у діаспорі знаменитої багатотомної «Енциклопедії українознавства». У цей проект меценат вклав близько 300 тисяч доларів. Яцик згадував: «Тоді, коли українською мовою було важко розпродати 3500 комплектів впродовж 30-ти років, перший том енциклопедії (5000 примірників) англійською мовою сама Канада розхапала за кілька місяців». Він продовжував підтримувати видавництво енциклопедії протягом десятків років, при чому робив це часом в доволі оригінальний спосіб – особисто ходив колядувати до багатих українців Торонто, а наколядоване перераховував енциклопедистам.

Петро Яцик виділив мільйони доларів на заснування Центру досліджень історії України і на видання «Історії України-Руси» Михайла Грушевського англійською мовою, спонсорував Український інститут при Гарвардському університеті, Центр досліджень історії України при Канадському інституті українських студій в Альбертському університеті, український відділ при інституті Гаррімана у Колумбійському університеті, український лекторій у Лондонському університеті, освітньо-наукові центри в кількох інших престижних університетах Заходу. Більшість програм, закладених та профінансованих Петром Яциком, діють і нині. Загальна сума його пожертв на українознавчі інституції перевищує 16 млн доларів.

Саме Яцик заснував Лігу українських меценатів, під егідою якої організував міжнародний конкурс знавців української мови. Конкурс, який тепер названо його іменем, став масовим і залучив до вивчення нашої мови українців всього світу.

Помер бізнесмен і меценат 1 листопада 2001 року в Торонто. За рік до смерті був нагороджений в Україні орденом Ярослава Мудрого. Відомий письменник Михайло Слабошпицький написав біографі. Петра Яцика «Українець, який відмовився бути бідним», котру неодноразово перевидавали в Україні.

Вислови Петра Яцика

Бізнес - справа чесних людей.

Найкоротший шлях здобути гроші? Пограбуйте банк. То відразу матимете їх. Нічого йти в бізнесмени, якщо маєте в душі тільки мрію про багатство. Потрібні ще совість, знання і порядність. Хочеш бути бізнесменом – то ставай добрим бізнесменом.

Вважаю за свій обов’язок віддячити Богові, що дав мені можливість бути сильнішим за слабших. І це також моя приємність – платити бідним чи слабшим, що я сильніший.

Убогий духом не може бути багатим, незважаючи на те, скільки грошей він має.

Все залежить від совісті людини, а не від її становища в суспільстві.

Найважливіша цінність одиниці й держави – це сила, яку дають освіта, гроші й армія. Освітлюють красу, але рахуються тільки з силою. А ми ці ділянки занедбували багато-багато років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: