Що не так з проєктом Держбюджету на 2021 рік

3c95c37b5253f9f1f5413bc3da40eb32
Фото ілюстративне.

Депутати Верховної Ради у першому читанні ухвалили проєкт Держбюджету на 2021 рік. Підтримали документ 275 народних обранців.

Основні показники

У проєкті бюджету на 2021 рік доходи передбачені на рівні 1,071 трильйона гривень.

Видатки – 1,33 трильйона гривень.

Дефіцит бюджету – 270,354 мільярда гривень.

Дефіцит бюджету Міністерство фінансів планує перекрити за допомогою випуску облігацій внутрішньої державної позики, МВФ тощо.

Курс долара – 29,1 гривні.

Згідно з прогнозами уряду, ВВП наступного року зросте на 4,6%.

Інфляція – 7,3%.

Середня заробітна плата становитиме 13,63 тисячі гривень.

З 1 січня мінімальна зарплата має зрости до 6 тисяч гривень, з 1 липня – 6,5 тисячі гривень.

Прожитковий мінімум з 1 січня — 2189 гривень, з 1 липня — 2294 гривні, з 1 грудня — 2393 гривні.

Пенсії

Мінімальні пенсії: з 1 січня – 1769 грн; з 1 липня – 1854 грн;  з 1 грудня – 1934 грн.

Максимальні пенсії: з 1 січня – 17690 грн; з 1 липня – 18540 грн; з 1 грудня – 19 340 грн.

Щомісячна доплата для пенсіонерів, яким виповнилося 80 років і більше – 500 гривень на місяць і 75-79 років – 400 гривень.

Що не так із бюджетом

«Важко говорити про реалістичність бюджету в країні, яка поки що не зрозуміла, як буде виводити економіку з кризи після пандемії.

Бюджет є нереалістичним в частині передбаченого зростання економіки на 4%, а відповідно і дохідна частина бюджету це не реальні цифри, а лише надія на отримання цих грошей.

Не зрозуміло чи вдасться наповнити дохідну частину спеціального фонду, яка формується з доходів від приватизації та продажу ліцензій від грального бізнесу.  Тож багато видатків ризикують бути недофінансованими.

Щодо дефіциту в 270 млрд.грн., то навряд чи він буде використаний на 100%, адже навіть цього року, маючи неочікувану пандемію і падіння ВВП, Україна хоч і збільшила дефіцит майже до 300 млрд. грн., але фактично не збільшила його у видатковій частині до 1/3 від запланованої суми. Тож тут Мінфін перестрахувався.

Цей бюджет має ті ж вади, що і десятки його попередників. Не зрозуміло, за рахунок чого країна почне заробляти і боротись із тіньовим сектором економіки. Адже, роздавши всім ФОПам касові апарати, держава лише ще більше зажене розрахунки в тінь», – коментує проект бюджету Микола Мельник, аналітична група «Левіафан».

«Проєкт Держбюджету, який прийнятий у першому читанні, є нереалістичним. Макроекономічні показники, закладені в ньому, не будуть виконані. Зокрема це стосується зростання ВВП в 2021 році на 4,6%. МВФ прогнозує зростання ВВП України в 2021 році на рівні 3,0%, а Світовий банк – на рівні 1,5%.

Варто зазначити, що світова економічна криза триває і має тенденції до поглиблення. Епідемія коронавірусу поширюється. Низка країн знову вводять карантинні обмеження, які призведуть до подальшого падіння економіки. Відновлення української економіки не відбувається. Передумов для виходу з кризи немає. Найімовірніше, 2021 року наша економіка перебуватиме в стагнації, а то й продовжувати скорочуватися. Досвід попередніх криз свідчить про те, що економіка України після кожного падіння не відновлюється до попереднього рівня. Невиконання закладеного в бюджеті приросту показника ВВП означатиме невиконання дохідної частини бюджету. Тобто доведеться скорочувати статті витрат або вдаватися до чергових запозичень.

Нереальним виглядає і закладене в бюджеті збільшення середньої реальної заробітної плати на рівні 12,1%. Як свідчать опитування, більшість підприємців взагалі не планує збільшувати своїм працівникам заробітну плату. Тривають банкрутства підприємств. Багато підприємств змушені скорочувати штат. Це означає, що не вдасться зібрати закладені в бюджеті обсяги податку на доходи фізосіб та відрахування в Фонд соціального страхування. Уряду та Раді варто з'ясувати реальний стан економіки України та прийняти реалістичний бюджет. Не варто самих себе обманювати. Прийняття нереалістичних бюджетів може ще більше поглибити економічну кризу в країні», – підсумував кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: