У жовтні кількість госпіталізованих з COVID-19 зросла на майже 80%, - НСЗУ

корона лікарня
Фото ілюстратвине

За останні місяці рівень захворюваності на COVID-19 суттєво зріс. Упродовж жовтня виявлено понад 180 тис. нових випадків, що вдвічі більше, ніж у вересні.

Про це повідомили в Національній службі здоров'я України під час брифінгу в понеділок, 9 листопада.

«Кількість пацієнтів госпіталізованих з COVID-19 у жовтні порівняно з вереснем зросла на майже 80%. У жовтні госпіталізували 51 082 пацієнтів. Із загальної кількості пролікованих пацієнтів у жовтні 55% були підключені до джерела кисню; 9,5 тис. лікувалися у відділенні інтенсивної терапії; а понад 4 тис. пацієнтів були підключені до апарату ШВЛ», - йдеться у повідомленні.

Там зазначають також, що частка госпіталізованих пацієнтів, які потребували допомоги в умовах інтенсивної терапії, залишається стабільною і становить близько 17%.

Стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19 у жовтні надавали 2 213 медичних команд. Середнє навантаження на одну медичну команду – близько 26 пацієнтів. Для порівняння, у вересні це навантаження становило понад 16 пацієнтів на медичну команду.

У відомстві кажуть, що рекомендоване навантаження складає 20 пацієнтів. Саме з такого показника розраховувались тарифи на оплату послуг лікарень, що надають допомогу пацієнтам з COVID-19.

Зважаючи на різний рівень навантаження у різних регіонах, за ініціативи НСЗУ з жовтня для оплати застосовують коригувальні коефіцієнти за завантаженість медичних команд. Якщо кількість пацієнтів у місяць перевищує 20 на одну команду, заклад отримує більше грошей.

Наприклад, коефіцієнт за надання медичної допомоги понад 60 пацієнтам на команду в місяць складає 2,16. Тобто виплата такому закладу зростає в понад два рази.

У жовтні таких закладів було 20. Найвище навантаження на Одеську інфекційну лікарню - 129 пацієнтів на 1 команду. Це означає, що одночасно 1 лікар під час своєї зміни надає допомогу майже ста пацієнтам. Таке навантаження на лікарів призводить до значної втоми та вигорання.

У листопаді заклади, у яких навантаження на 1 команду в жовтні складало більше ніж 20 пацієнтів, зможуть створити додаткові команди без анестезіологів. Таким чином пацієнту приділятимуть більше уваги, а лікар буде убезпечений від вигорання.

«Так як кількість підтверджених випадків COVID-19 зростає, відповідно збільшується і кількість лікарень, які надають допомогу пацієнтам. Наразі договір з НСЗУ на стаціонарне лікування пацієнтів з COVID-19 має 429 медзакладів. У травні таких лікарень було 240», - кажуть у НСЗУ.

З квітня за стаціонарне лікування пацієнтів з COVID-19 НСЗУ виплатила понад 4,5 млрд грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: