Як знищити програму мікропроєктів? Та все дуже просто…

IMG_5061

Колонка голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина.

Львівська обласна державна адміністрація чомусь вирішила, що конкурс проєктів місцевих ініціатив «буде профінансовано не в повному обсязі», і що голови РДА, голови ОТГ, голови районних рад мають вишукати у місцевих бюджетах «додатковий фінансовий  ресурс».

Такі повідомлення підривають довіру до «програми мікропроєктів» як одного з найбільш успішного інструментів реалізації місцевих ініціатив, до речі, народжених не лише органами влади, а й громадськими об’єднаннями і середовищами небайдужих.

Нагадую, змінювати світ навколо, покращувати школу, садочок, клуб чи власну вулицю за формулою «кошти меценатів + частка місцевого бюджету + частка бюджету області» взялися понад 1143 команд (детальніше тут). Саме така кількість мікропроєктів була запланована на 2020 рік.

На порядку денному кожного органу сільської, селищної, міської ради, райради і недобитої реформою райдержадміністрації – «процес підчищання хвостів!» Когось вже не обрали, і ось-ось інший голова заступить на варту.  Ще  десь – місцева рада чи її орган буде ліквідований у зв’язку з об’єднанням у нову громаду. Працівники фактично ліквідованих РДА шукають нове місце роботи.

То ж постає питання не лише про те, хто і як знайде «додатковий фінансовий ресурс»? Після таких листів (лист1, лист2) просто з’являється запитання: а навіщо це робити вже колишньому голові міста X чи майже колишньому начальнику райвідділу освіти району N?

То ж на виході – просто ніхто не займатиметься пошуком «додаткового фінансового ресурсу», який давно «з’їв Covіd» і аналогічні вимоги викладені в аналогічних попередніх листах.

Тепер мовою цифр

Загальний фінансовий ресурс обласного бюджету на 1143 проєкти – 139,6 млн грн.

Місцеві бюджети (районні, міські, сільські та селищні) до цих проєктів зобов’язувалися додати – 89,3 млн грн.

Небюджетні кошти (спонсорські, громадські та нефінансові внески) – 77,9 млн грн..

Тепер стан виконання на 09.11.2020 р.

Фінансовий  ресурс, скерований з обласного бюджету - 65,8 млн грн.

Усього за рахунок залучених громадами коштів уже профінансовано 124,1 млн грн, зокрема:

Фінансовий ресурс, скерований з місцевих бюджетів  –  68,5 млн грн.

Небюджетні кошти – 55,6 млн грн..

За рішенням конкурсної ради було рекомендовано не проводити співфінансування з обласного бюджету 158 проектів, котрі не уклали угоди з підрядними організаціями станом на 1 вересня 2020 року на суму 18,6 млн. грн.

При подальшому аналізі – «відпало» ще 35 мікропроєктів, котрі не змогли підтвердити початок робіт. Відтак ще мінус 4,3 млн грн.

У підсумку – за рішенням Конкурсної ради рекомендовано не фінансувати проєкти на суму 23,5 млн грн..

Таким чином на сьогодні в області має бути реалізовано 950 проєктів-переможців (1143-158-35), на які з обласного бюджету має бути скеровано 116,1 млн грн..

Львівська обласна державна адміністрація, точніше головний розпорядник коштів за програмою, профінансував з 116,1 млн грн. усього 65,8 млн грн. або 56,7%.

Далі у хід пішли листи.

Прохання до Львівської ОДА: виконуйте програму у повному обсязі. Тобто не листи шліть, а невідкладно профінансуйте залишок коштів у сумі 50,3 млн грн на завершення робіт на 950 проєктах місцевих ініціатив.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: