Карантин вихідного дня: що це таке і як до нього готується Львів

театр

Вже декілька днів чиновники ведуть розмови про карантин вихідного дня. Про це говорив і прем'єр-міністр Денис Шмигаль, і міністр охорони здоров'я Максим Степанов.  

Вже декілька днів чиновники ведуть розмови про карантин вихідного дня. Про це говорив і прем'єр-міністр Денис Шмигаль, і міністр охорони здоров'я Максим Степанов.  

Правила карантину вихідного дня передбачають у суботу та неділю, починаючи з 00.00 суботи до 00.00 понеділка, закриття всього, крім продуктових магазинів, аптек, транспорту, заправок та ветеринарних аптек, розповів Степанов.

Ресторани, кафе, інші заклади громадського харчування, за словами міністра, повинні працювати виключно «на виніс». Також у МОЗ рекомендують  заборонити у вихідні дні роботу ТРЦ і проведення розважальних заходів.

За словами міністра Степанова, лише мінімізуючи контакти, можливо розірвати ланцюг передачі вірусу.

ІА Дивись.info запитала у епідеміологині Львівщини, а віднедавно виконувачки обов’язків генерального директора Львівського обласного лабораторного центру МОЗ  Наталії Іванченко-Тімко, як карантин вихідного дня зможе допомогти зменшити кількість хворих на коронавірус.

«Для того, щоб знати чи спрацює карантин вихідного дня, чи ні, треба спробувати. Що таке повний локдаун ми вже знаємо. Хворих було менше, але економіка не витримувала.

Коронавірус прийшов до нас вперше, і все, що ми робимо – це своєрідний експеримент. І методом спроб та помилок ми дізнаємося, що ефективно, а що ні. Теоретично - так, це знизить кількість тих, хто захворів, зменшить контакти. Адже люди на вихідних збираються компаніями, ходять у кав'ярні, мають вихідний. Однак чіткої тенденції нема, що після вихідних значно збільшується кількість хворих. Такого, щоб сказати, скільки відсотків людей заражаються під час вихідних, я не можу. Але коли ми запитуємо при огляді пацієнтів: де ви були і що робили, то прослідковується, що після церкви з родичами зустрілись, пішли на каву чи зайшли в гості до когось додому. Це не є масово, але є. Тому варто спробувати карантин вихідного дня. Введемо його, відслідковуємо, зменшилась чи ні кількість коронавірусних хворих.

Якщо вирішила держава піти на такий крок, будемо робити все, що від нас залежить», – каже Наталія Іванченко-Тімко.

З понеділка 9 листопада в Україні почало діяти ще одне карантинне обмеження. Заборонено робити всі планові операції, крім ургентних, в зв'язку з тим, що всі лікарні задіяні під прийом хворих на коронавірус.

«Стосовно планового оперативного втручання, яке відмінили вже з цього понеділка, то таки потрібно буде чекати пацієнтам. Є такі випадки, коли сьогодні оперативне втручання не є терміновим, а вже завтра - термінове. В цьому випадку, коли вже критична ситуація, то, звичайно, такого пацієнта будемо приймати в лікарню.

Чому це роблять? Тому, що лікарі-анестезіологи, які є необхідні під час оперативного втручання, задіяні в ковідних бригадах для лікування коронавірусних хворих», – каже пані Наталія.

Епідеміологиня зазначила, що ніхто не береться прогнозувати, скільки ще буде тривати всесвітня падемія. Але каже: до березня медики розслаблятись не мають права.

По-іншому карантин вихідного дня бачать у культурному середовищі Львова. Там сподіваються, що уряд такого рішення не ухвалить.

Тетяна  Батицька, керівниця літературно-драматургічної частини у театрі імені Марії Заньковецької каже, що в іншому випадку будуть переглядати програму вистав.

«Ми сподіваємося, що карантину вихідного дня не буде. Адже остаточної інформації досі немає. А якщо його все-таки введуть, то це позначиться на житті театру. У нас найбільш відвідувані вистави є на вихідних. Тому якщо буде, то доведеться переносити на інші дні. Більше варіантів у нас нема, адже вже невдовзі мають бути прем'єри. Якщо припадає карантин вихідного дня на 21-22 число,  коли в нас заплановані прем'єри, то вони відбудуться або ж день до того, або вже в понеділок чи середу 25-го», – каже пані Тетяна.

Вона розповідає, що від карантину минулого, який був навесні, відходили доволі складно. Найважче було акторам.

«Онлайн-репетиції – це не те саме, якщо ти постійно граєш у виставах. Адже складно згадати тексти всіх вистав.

Кабмін може прийняти різне рішення. Може бути таке, що будемо працювати в понеділок або ж тільки репетиції в понеділок (наразі в цей день у творчого складу - вихідний). Будемо думати, як це компенсовувати.

Наш театр доступний для всіх. Відвідувачів зараз зменшилось, всі карантинні норми дотримуються, зал поділений, всі відвідувачі - в масках. Ми також попереджаємо, що якщо не дотримуватись карантинних заходів, то можна отримати штраф до 250 гривень. Хіба що актори на сцені не можуть бути в масках, адже для публіки це було б зовсім інше сприйняття», - підсумувала Тетяна Батицька.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: