Вибори у США: чого очікувати після перемоги Джо Байдена

AP_20296066937983-pic905-895x505-31919
Фото з відкритих джерел.

Хоча офіційні результати ще не оголошені і досі триває підрахунок голосів, провідні ЗМІ у США повідомляють про перемогу демократа Джо Байден на виборах.

Хоча офіційні результати ще не оголошені і досі триває підрахунок голосів, провідні ЗМІ у США повідомляють про перемогу на виборах демократа Джо Байден.

За даними медіа, він отримав більше 270 голосів виборників, що означає перемогу на президентських виборах. Тим часом Дональд Трамп наполягає на своїй перемозі і починає атакувати суди, щоб оскаржити результати. Натомість світові лідери починають вітати Джо Байдена і очікують від нового президента США зміни багатьох політичних векторів.

ІА Дивись.info поспілкувалася з цього приводу з директором Центру міжнародних досліджень, доцентом кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова Володимиром Дубовиком, а також зібрала думки експертів щодо того, якою буде політика 46-го президента США.

– Чи зміниться політика США щодо України після обрання президентом Джо Байдена?

– Так, я певен, що деякі зміни відбудуться. Але ж головний мотив буде такий, що Байден продовжуватиме ту політику щодо України, яка була започаткована адміністрацією Барака Обами, коли її очолював саме він. І тоді були окреслені основні риси політики підтримки України. Саме у таких межах її продовжуватиме і Джо Байден. Але дві речі можуть змінитися. Одна, мабуть, це те, що адміністрація Байдена таки буде надавати летальну зброю. Це на відміну від адміністрації Обами, коли президент вирішив цього не робити. А по-друге, думаю, особлива увага буде приділятися просуванню реформ в Україні і боротьбі з корупцією. Тому що це було у посланнях Байдена, коли він опікувався Україною від США протягом багатьох років. Тож слід очікувати, що він робитиме наголос на цьому. Втім, зрозуміло, що якщо він буде президентом США, то не буде особисто займатися Україною. Для цього у нього буде той, хто займатиметься зовнішньою політикою США. Тому подивимося, хто в його адміністрації відповідатиме за цей напрямок.

– Чи не позначиться на українсько-американських відносинах скандал, який виник раніше, зокрема, я маю на увазі, плівки Деркача, звинувачення сина Байдена у причетності до корупції в Україні, а також заяву Зеленського?

– Думаю, що ні. Бо демократи ще торік давали нам зрозуміти, що вони знають, під яким шаленим тиском від Трампа опинилися Україна. Тобто вони розуміють складність становища, у якому була Україна на початку 2019 року. Це по-перше. По-друге, Байден не є злостивою людиною. Україна все-таки не розпочала гучних розслідувань, не робила гучних заяв, яких вимагав Трамп. Це також важливо. Ми можемо констатувати, що Україна все ж відсторонилася, дистанціювалася від цієї ситуації, заявивши про те, що ми не можемо бути частиною американського виборчого процесу тощо. Так, справді, були невдалі заяви на пресконференції після того, як було оприлюднено плівки Деркача. Там дійсно не зрозуміло про те, що щось буде досліджуватися чи у чомусь там винний Байден. Але потім, як то кажуть, вчасно дали задній хід. Було пояснення, що малося не те на увазі, а що розслідувати будуть, хто записував розмови п’ятого президента та колишнього віцепрезидента Байдена.

– Окрім президентських виборів, у США відбулися вибори до Конгресу, а також обирали губернаторів. І так виглядає, що демократи посилили свої позиції. Чи це позначиться загалом на політичних вектора Джо Байдена у разі його перемоги?

– Так, справді. Демократи сподівалися на цілковиту перемогу в країні, але цього не сталося. Поки що зрозуміло, що їхня перевага у Палаті представників трохи зменшиться. Щодо Сенату, то це остаточно вирішиться на перевиборах у Джорджії на початку січня. Це будуть вирішувати дві сенаторські посади. Поки що виглядає так, що республіканці мають кращі шанси виграти. Якщо так, то в Сенаті вони збережуть свою перевагу і матимуть більшість. Але треба пам’ятати про те, що підтримку України будували на двопартійній системі. І що був консенсус щодо того, що треба допомагати Україні. Під тиском Трампа кілька республіканців говорили про те, що Україна корумпована. Зокрема це сенатор штату Вісконсин Рон Джонсон. Але за відсутності Трампа вони про це навіть не будуть згадувати і повернуться до більш традиційного, нормального стану Республіканської партії, яка виступає за доволі жорстку принципову позицію щодо Росії і підтримки України. Тобто, я думаю, що тут можна казати з обережним оптимізмом, що все буде гаразд. Але багато що залежить від того, що відбуватиметься у нас. Бо якщо ми справді не матимемо прогресу з реформами, корупцією, то це буде певним чином послаблювати, підривати політичний консенсус у США.

– Під час президентства Трампа США вийшли з Паризької кліматичної угоди, припинилася фінансова підтримка ВООЗ тощо. Чи повернеться Джо Байден до міжнародних угод і підтримуватиме їх?

– Обов’язково повернеться. Це обіцянка Байдена Трампу. Цього чекають в американському естеблішменті, в зовнішньополітичній еліті. Так само цього очікують американські союзники у світі. Тобто Байден не буде зволікати. Він вже сказав, що повертатиметься до Паризької угоди, підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. І також направить сигнал до НАТО, що не можна ставити під сумнів підтримку Альянсу з боку США. Виходити з НАТО, як погрожував Трамп, ніхто не буде. Те саме стосується з Європейського Союзу, який, з одного боку, є союзником, а з іншого, суперником на світових ринках для Сполучених Штатів, але все одно такого рівня ворожнечі як при Трампі вже не буде. Можна очікувати, що Байден направить сигнал і у цьому напрямку. Він власне вже направляє такі сигнали. І це одна з причин, яка пояснює, чому всі світові лідери поспішають привітати Джо Байдена з перемогою.

Дмитро Сінченко, голова ГО «Асоціація політичних наук»:

«Адміністрація Джо Байдена, з великою ймовірністю, набагато більше уваги приділятиме Україні, ніж Дональд Трамп. Нам варто чекати збільшення підтримки євроатлантичної інтеграції України, збільшення ролі США у протистоянні з Росією, збільшення підтримки Збройних Сил України, у тому числі летальною зброєю, збільшення фінансової допомоги Україні. Проте треба розуміти, що вся допомога буде знову жорстко прив'язана до реформ всередині нашої країни, передусім тих, які пов'язані з протидією корупції. Продемонструвати безкомпромісну боротьбу з корупцією, Байдена змушують зокрема і  звинувачення на адресу сина Джо Байдена. Тож корумповані олігархічні «еліти» України чекають важкі часи».

Олександр Закриничний, правозахисник:

«За президентства Барака Обами Байден багато разів відвідував Україну, наглядав за військовою підтримкою, яку надавали США у зв’язку з анексією Криму і подіями на Донбасі. Байден підтримує євроатлантичний вектор України.

Крім того, за Обами український уряд отримав позики на 3 мільярди доларів. При цьому адміністрація Трампа не була схильна давати нам такі позики. Тому є ймовірність, що якщо президентом стане Джозеф Байден, Україна зможе розраховувати на нову фінансову підтримку від США. Також привабливою для нас є позиція Байдена щодо Росії, від якої він обіцяє вимагати «припинення агресії та окупації України».

Геннадій Шкляревський, професор історії, Бард колледж (США):

«По-перше, почнемо з того, що Байден ще не обраний. Підрахунок голосів у ключових штатах триває. У справу втрутився Верховний суд. Так що результат ще не визначений.

А по-друге, ці вибори стосувалися не тільки президента. Одночасно проходили вибори в конгрес, в штатні легіслатури і вибори губернаторів. І у всіх цих виборах республіканці значно посилили свої позиції. Тому навіть якщо Байден переможе (а це велике якщо), його становище вже ослаблене. Число республіканців у сенаті залишається переважаючим і значно більше у Палаті представників.

І нарешті роль радикалів у Демократичній партії значно посилилася. Для них Байден поміркований і вони намагатимуться захопити повний контроль партії, що значно послабить можливості Байдена.

Ну, а що стосується України, то навряд чи при такому розкладі вона буде займати значне місце в політиці демократів. У них буде повно домашніх справ. Зараз їм буде не до України».

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: