У НБУ пояснили, чому зростають споживчі ціни в Україні

ціни

Зростанню споживчої інфляції, яка в жовтні прискорилася до 2,6% в річному вираженні проти 2,3% у вересні, сприяли ослаблення гривні, подорожчання енергоносіїв і низькі показники врожаю окремих культур.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

У повідомленні також наголошується, що збільшилися темпи зростання цін на продовольчі товари (до 3,4% р/р).

«Досить швидко подорожчала рослинна олія на тлі низького врожаю соняшнику і високих експортних цін. Це в свою чергу позначилося і на вартості майонезу і маргарину. Крім цього, підвищилися темпи зростання цін на хліб і макаронні вироби внаслідок подорожчання сировини та енергетичних ресурсів», – зазначив регулятор.

Як повідомляють у відомстві, високими темпами зростали ціни на непродовольчі товари (0,8% р/р) насамперед внаслідок ослаблення гривні.

Повернулися до зростання ціни на побутову техніку, сповільнилося падіння цін на електроніку, а зростання вартості меблів і автомобілів прискорилося. Водночас дешевшими, ніж минулого року, залишалися одяг і взуття, в тому числі через слабкий попит внаслідок активного використання громадянами можливостей дистанційної роботи і навчання.

«Темпи зростання вартості послуг сповільнилися (до 6,4% р/р). З одного боку, уповільнення було очікуваним через вичерпання ефектів бази порівняння для окремих видів послуг, зокрема телекомунікаційних.

З іншого, ймовірно, додалися ефекти через зростання захворюваності та посилення обмежень в окремих областях. Зокрема, сповільнилося зростання вартості послуг підприємств громадського харчування, готелів, кінотеатрів, салонів краси, курсів іноземної мови, оренди житла. Водночас, враховуючи погіршення епідемічної ситуації, прискорилося зростання вартості послуг лікарень», – сказано в повідомленні НБУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: